A dalgona kávé a TikTokon kezdte meg hódító útját, majd alig egyetlen nap alatt bevette magát az Instagram, Facebook, YouTube és Twitter fiókokba. Valódi szupermodell: csábító, szexi, édes és krémes. Elég egyetlen pillantás, hogy levegyen bennünket a lábunkról. És ami az igazi hab a tortán, hogy olcsón és villámgyorsan elkészíthető. Cikkünkben most megmutatjuk, milyen alapanyagokra lesz szükséged hozzá, és mitől lesz olyan különleges ez a kávé specialitás. Tarts velünk a dalgona fancy világába!
Mi is az a dalgona?
A dalgona egy trendi kávéköltemény, amely instant kávéból, vízből és cukorból készül, amit könnyed habbá vernek. Édes és kesernyés ízvilág jellemzi, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
Mi köze a dalgona kávénak a dalgona candyhez?
A dalgona elnevezés a koreai "달구나" szóból származik, ami azt jelenti, hogy édes. A koreai utcai árusok által kínált mézeskalácsos-karamellás rágcsálnivalóról kapta a nevét, mivel cukros habja állítólag erre emlékeztet.
A dalgona candyt már az 1960-as években is fogyasztották, azonban a népszerű Nyerd meg az életed (angolul Squid Game) című filmben vált igazán ismertté. A dalgona süti vagy cukorka elkészítése nagyon egyszerű: cukor és szódabikarbóna keverékéből sütik ki a nyalánkságot. Az elkészült lapocskák kemények és könnyen törnek. A filmben a játékosoknak az életben maradáshoz a kemény lapban lévő mintát kellett úgy kivájniuk, hogy a süti egyben maradjon.
Ki készített először dalgona kávét?
A kávéital szülőatyjának Jung Il-woo dél-koreai színészt tartják, aki egy televíziós műsorban itta az ínycsiklandó habos kávékülönlegességet. Az ital ugyanakkor 2020-ban, a koronavírus járvány kezdetén vált közösségi média sztárrá egy internetes kihívás során. Az egyik TikTok felhasználó filmre vette, ahogyan megpróbálja újraalkotni a Jung által fogyasztott italt, melynek nyomán dalgona készítő videók és stílusos képek sora árasztotta el a social media platformokat, remek időtöltést nyújtva a karanténban rekedt emberek millióinak.
A legjobb dalgona kávé receptek
A dalgona kávé elkészítése hihetetlen egyszerű. Lássunk most néhány szuper receptet!
Klasszikus dalgona kávé melegen vagy hidegen
Hozzávalók:
- 2 evőkanál instant kávé
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál forró víz
- 3 dl hideg vagy meleg tej
A dalgona kávé elkészítése:
- A vizet, a kávét és a cukrot habverővel vagy kézi mixerrel nagyjából 5-10 perc alatt habosra keverjük. Akkor van kész a hab, ha kivilágosodik a színe és kemény, kanalazható állagú.
- Miután elkészült a hab, egyszerűen csak rátesszük a meleg vagy a hideg tejre.
Fahéjas dalgona
Hozzávalók:
- 2 evőkanál instant kávé
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál forró víz
- 1 evőkanál fahéj
- 3 dl hideg vagy meleg tej
Elkészítés:
- A klasszikus recept alapján a vízből, a kávéból és a cukorból elkészítjük a habot.
- Ezután hozzákeverjük a fahéjat.
- Végül a fahéjas habot rákanalazzuk a tejre.
Mochaccino
Hozzávalók:
- 2 evőkanál instant kávé
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál forró víz
- 1 evőkanál kakaópor
- 3 dl hideg vagy meleg tej
A mochaccinót ugyanúgy készítjük, mint a fahéjas dalgonát, a hab felverése után azonban fahéj helyett kakaóport keverünk hozzá.
Dalgona recept tej nélkül
A tejet egyszerűen helyettesíthetjük bármilyen növényi változattal. Kiválóan működik rizstejjel, mandulatejjel, zabtejjel, szójatejjel, kesutejjel vagy kókusztejjel. Az elkészítése és egyéb hozzávalói megegyeznek a klasszikus recepttel.
Dalgona kávé recept cukor nélkül és kávémentes verzióban
Néhány megrögzött dalgona rajongó azzal is kísérletezett, hogy a dalgona kávét cukor vagy édesítőszer nélkül készítse el. Nos, a végeredmény nagyjából két percig habos, ezután cukor híján azonnal összeesik.
Ha nem vagy kibékülve a fehér cukorral, akkor bátran kipróbálhatod a hagyományos receptet barna cukorral vagy nádcukorral, ezek ugyanolyan tökéletes eredményt adnak.
Amennyiben pedig az instant kávé nem a kedvenced, a dalgonának megszülettek már a kakaós és matcha porral készült változatai is. A klasszikus receptben kávépor helyett ezeket is használhatod.
Extra tippek a dalgona kávé készítéséhez
Ahhoz, hogy a legtökéletesebb dalgonát kortyolhasd, íme néhány további hasznos tipp:
- Hogy minél tökéletesebb legyen az elkészült hab, tejhabosító helyett inkább kézi vagy gépi habverőt használj.
- A kikevert hab sokak számára túl kesernyés és egyben nagyon édes is, azonban tejjel összekeverve nagyon krémes és lágy lesz, érdemes kipróbálni.
- Amennyiben hidegen szeretnéd inni a dalgonát, a tejbe jégkockákat is tehetsz, kávékülönlegességed remek hűsítő a nyári kánikulában.
- A kávéhab tetejét díszítheted csokiforgáccsal, kókuszreszelékkel, őrölt fahéjjal, mézzel vagy akár dalgona süti darabokkal.
- Ha nagyobb mennyiségben készíted el a kávés habot, akkor légmentesen lezárva 1-2 napig eltárolhatod hűtőben, de fontos, hogy tejet ekkor ne adj hozzá.
Hány kalóriát és mennyi koffeint tartalmaz a dalgona kávé?
A kalória mennyisége elsősorban attól függ, hogy milyen tejet és cukrot használunk. A klasszikus változat nagyjából 300 kalóriát tartalmaz adagonként. Ez körülbelül három cappucinónak felel meg.
A dalgona koffeintartalmát tektintve mindenképpen ütősebb egy kávézóban lefőzött eszpresszónál. A klasszikus recept kb. 105 mg-mal büszkélkedhet. Azonban ha aggódunk a túl magas koffeinbevitel miatt, természetesen koffeinmentes kávéval, vagy hagyományos és koffeinmentes verzió keverékével is próbálkozhatunk.
Ha szeretnél még többet megtudni a dalgonáról, vagy egyszerűen csak érdekel a kávézás világa, látogass el barista tanfolyamaink egyikére. Nálunk profi oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakmát, ami garantáltan egy életre szóló szerelem!