A cikória kávé íze, hatása és előnyei

A cikória a legelterjedtebb kávé helyettesítő, ha máshonnan nem is, a jó öreg Maci kávéból biztosan ismered. Bár kávénak nevezni talán egy kicsit erős, de rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes időről időre fogyasztani. A cikkből megtudhatod, hogy mi is az a cikória kávé, hogy kell elkészíteni, milyen jótékony és káros hatásai vannak. És ami barista szemmel talán a legfontosabb: milyen a cikória kávé íze. 

A cikória kávé számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik

Mi az a cikória kávé? 

Először is: mi az a cikória? A cikória, azaz más néven mezei katáng (cichorium intybus) egy vadon termő, Európában és hazánkban is őshonos gyógynövény, amelynek főzetét már a középkorban is használták gyógyításra. Virága kékeslila, tenyérszerűen szétálló, érdekessége, hogy a napraforgóhoz hasonlóan követi a nap járását. Ma már a nemesített változatát termesztik: gyökerét pótkávénak, leveleit salátának használják. 

Összehasonlításképpen a valódi kávé egy teljesen más növényből készül, a Coffea Arabica-ból vagy a Coffea Canephora-ból, amelynek a gyümölcsét használják a kávé elkészítéséhez.

Hogy készítik a cikória kávét? 

A cikória kávé a növény gyökeréből készül, amelyet ledarálnak,majd megpörkölnek. Ezután lehet belőle elkészíteni azt a barna, keserű italt, amely a kávéra emlékeztet. A cikóriagyökérből készült őrlemény sosem lesz olyan finom szemcséjű, mint amit a kávészemekből lehet készíteni, a gyökér rostjai inkább nagy darabokban alkotják az őrleményt. 

Érdekesség, hogy a cikória kávét már az 1800-as évek Európájában, a napóleoni háborúk alatt is használták kávépótlóként. Ekkor a háború miatt ellátási hiány volt a valódi kávéból, a cikóriából készült ital így lett népszerű. Azóta a cikória kávé fel-felbukkan, ha valahol hiány van kávéből, de egyre többen fogyasztják jótékony hatásai miatt is, vagy ha koffeinmentes alternatívát keresnek.

a cikória kávé a mezei katáng gyökeréből készül

A cikória kávé hatása 

A cikória kávétól tehát ne várd, hogy felpörgessen, ugyanis egyáltalán nem tartalmaz koffeint. Ugyanakkor tartalmaz sok más, kimondottan jótékony hatású ásványi anyagot, amelyek a kávépótló rendszeres fogyasztásával energetizálni tudnak, és javíthatják az általános egészségi állapotot. Mi mindent tartalmaz a cikória kávé? 

  • Inulin: ez a pótkávé sztár összetevője, egy prebiotikus hatású rost, amely elősegíti a bélrendszer egészséges működését, és jótékony hatással van a vércukorszintre is
  • Mangán: fontos antioxidáns funkciót tölt be
  • C- és B-vitaminok
  • Foszfor: rendkívül fontos a szervezet számára, többek között az egészséges csontokért felelős
  • Folát

A cikória kávé rengeteg jótékony hatással is rendelkezik, bizonyos esetekben azonban ellenjavalt lehet a fogyasztása. 

A cikória kávé jótékony hatásai

  • Segíti az emésztést, csökkenti a bélbetegségek kialakulásának az esélyét
  • Székrekedés esetén lágyítja a székletet és növeli annak gyakoriságát
  • Segíthet a fogyásban
  • Csökkentheti a vércukorszintet, cukorbetegség esetén kimondottan jótékony  hatású
  • Tisztítja a májat, vesét, lépet 
  • Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
  • Növeli az étvágyat
  • Gyulladáscsökkentő hatása is van
  • Segít megelőzni a csontritkulást
  • Szuper immunerősítő

A cikória kávé káros hatásai

A cikória kiválthat allergiás reakciót, amely duzzanatot, érzékenységet vagy bizsergést okozhat a szájüregben. Nagyon ritkán ennél súlyosabb reakciók is jelentkezhetnek, például szorító érzés a mellkasban, a torok duzzanata, vagy ájulás. Ilyen esetekben azonnal fel kell keresni a kezelőorvost! Az allergiás reakció kockázata nagyobb azoknál, akik allergiások a parlagfűre, vagy más pollenallergiában szenvednek. 

Várandósság alatt szintén nem javasolt a cikória kávé fogyasztása, szoptatás alatt viszont újból fogyasztható.

A cikória kávé íze nem hasonlítható a jó kávéhoz

És mi a helyzet a cikória kávé ízével?

A cikória kávé íze sajnos leginkább egy rosszul elkészített, alsó kategóriás bolti kávéra hasonlít, tehát nem egy gasztronómiai élmény. A specialty kávéhoz hasonló izgalmas, néhol citrusos, gyümölcsös vagy éppen virágos ízeket ne várd: helyette inkább földszerű, fás aromával fogsz találkozni. Éppen ezért a cikória kávét legtöbbször tejeskávéként fogyasztják. 

Na de akkor miért érdemes mégis cikória kávét fogyasztani? (Ha már az íze miatt nem :))

A cikória kávé előnyei

  • Koffeinmentes, így a nap bármelyik szakaszában fogyaszthatod
  • Egészséges, akár még a fogyásban is segít
  • Emésztési zavarok esetén kimondottan jótékony hatású
  • Még a hisztamin intoleranciával küzdők is fogyaszthatják, akik egyébként allergiásak a valódi kávéra
  • Gyermekek is fogyaszthatják, így a kicsiknek sem kell kimaradni a reggeli kávé rituáléból

A cikória kávé elkészítése

A cikória kávét a teához hasonlóan kell elkészíteni, tehát nem kell hozzá kávéfőző. 

  1. Mérj ki körülbelül 10-12g adagot 
  2. Forrázd le legalább 90°C-os vízzel
  3. Hagyd állni 3-4 percet a főzetet
  4. Szűrd le, és ízesítsd ízlés szerint

A cikória kávé remek választás, ha valamilyen okból nem fogyaszthatsz kávét, vagy egy egészséges italt szeretnél, aminek mégsincs gyógynövény íze. De ha csak a koffeinbeviteledet szeretnéd csökkenteni, ma már rengeteg akár specialty minőségű koffeinmentes kávét lehet kapni, amelyek íze nagyságrendekkel kellemesebb. Ha szeretnél megtudni többet arról, hogy hogyan lehet egy koffeinmentes kávé is fantasztikus ízű, vagy csak szimplán érdekel a kávé világa, látogass el barista tanfolyamaink egyikére. Nálunk profi oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakmát, ami garantáltan szerelem egy életre!

Képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram