Barista tej: miben különbözik a normál tejektől?

Otthon sokszor nagyon nehéz reprodukálni azoknak a kávéknak az ízeit és textúráját, amelyeket kedvenc kávézónkban megszokhattunk. Ennek lehet oka akár az, hogy nem rendelkezünk professzionális berendezésekkel, nincs kellő barista tapasztalatunk, de a kávé, illetve a felhasznált tej minősége is sokat számít a végeredménynél. Nem mindegy például, hogy normál vagy barista tejjel készítjük el a feketét. Szerencsére ma már egyre nagyobb kínálatban találkozhatunk barista tejekkel, ráadásul nem csak állati, hanem növényi változatban is. Cikkünkben most megnézzük, hogy miben különbözik a barista tej a hagyományostól, és miért lesz ezerszer jobb a tejhab, ha profiknak szánt alapanyagot használunk.

Barista növényi tej házilag megfelelő emulgeálószerekkel készíthető.

Mi is az a barista tej?

A barista tej nem csak egy divatos marketing kifejezés, amely jól mutat a tejes dobozokon, hanem azt jelöli, hogy a tejet kifejezetten professzionális kávékészítéshez tervezték.

A barista, a teljes tej enyhén homogenizált változata, mellyel tökéletes, hosszan tartó hab készíthető cappuccinókhoz, lattékhoz és más tejalapú kávékülönlegességekhez.

A barista tej jellegzetessége, hogy magas hőmérsékleten is képes megőrzini textúráját és ízvilágát. Például eszpresszó kávéval keverve sem válik szét vagy alvad meg. Ízprofilja úgy lett megálmodva, hogy kiegészítse és feldobja a kávét anélkül, hogy dominálna a fekete ízei felett.

A barista tej a teljes tej enyhén homogenizált változata, mellyel tökéletes, hosszan tartó hab készíthető.

A tej jelentősége a kávékészítés során

Akár állati eredetű tejterméket, akár növényi tejet használsz, annak típusa nagyon sokat számít a tejes kávéitaloknál, például a cappuccinóknál, lattéknél. Nagyban befolyásolja a végső ital ízét és textúráját. 

A legszerencsésebb egyebként teljes - azon belül is barista - tejet gőzölni, ezzel szebb végeredményt kaphatunk, mintha például 2%-os vagy zsírszegény tejet használnánk. A teljes tejben megfelelő arányban vannak ugyanis a zsírok, a fehérjék, a cukor és a víz, hogy sima mikrohabot készítsünk anélkül, hogy az túlságosan krémes lenne.

Alapvetően akár állati, akár növényi tejet választunk, fontos a zsír és a fehérje teljes harmóniája. Mindkét molekula segít ugyanis körülvenni az apró légbuborékokat, így nagyszerű habot eredményez, azonban ha túl sok vagy túl kevés van belőlük, az jelentősen ronthat a minőségen.

Miben különbözik a barista tej a hagyományos tejtől?

Az alapvető különbség a normál és barista változat között az, hogy a barista tejben módosított az összetevők profilja annak érdekében, hogy stabilabb, gőzbarátabb tej szülessen, amely ideális az egyenletes kiöntéshez és a latte art megalkotásához.

Ez néha magasabb zsírtartalmat jelenthet, ami krémesebb textúrát és bársonyosabb mikrohabot biztosít, vagy olyan szabályozó anyagok hozzáadását, amelyek segítenek a kiegyensúlyozott ízvilág megteremtésében. 

ÉRDEKESSÉG: Az ízprofil és textúra mellett a barista tejek gyártói szem előtt tartják a profi kávékészítők igényeit is. Például figyelnek arra, hogy gyorsan lecsavarható  kupakokkal lássák el a tejes dobozokat, amelyek javítják a kiszolgálás sebességét.

A barista tej íze ugyanolyan, mint a normál tejé?

A barista tej íze hasonló a normál változatokhoz, de nem ugyanolyan. A barista változatok sokkal krémesebb ízvilágúak, ami az összetevők eltérő keverékének, például magasabb zsírtartalmának tudható be. 

A barista tej íze lágyabb is, mivel kifejezetten a kávéval való tökéletes párosításra tervezték. Ennek fő oka, hogy a tej íze sokszor túl markáns, ami nem hagyja megfelelően kibontakozni a kávé ízjegyeit.

Léteznek barista növényi tejek is?

Igen! Ma már egyre népszerűbbnek számítanak a növényi tejek és természetesen ezek között is találatunk olyan változatot, ami kifejezetten profi kávékészítésre lett tervezve.

Az elmúlt években jelentős mértékben bővült a tejmentes tejek választéka, és a boltok polcain szép számmal találkozni már a vegán barista tejekkel is. 

Mit érdemes tudni a növényi tejek használatáról?

A növényi tejek esetében a legnagyobb problémát többnyire a kávéitalok szerkezete jelenti. A nagy hőmérsékletváltozás, a kávé savassága és a habosítás mechanikai hatása ugyanis könnyen a növényi tej alvadásához vezet. Ezért a fehérjék természetes szerkezetének megváltozása, az úgynevezett denaturáció tehető felelőssé.

A különböző növényi fehérjék tulajdonságai természetesen eltérhetnek egymástól, így azok más-más módon reagálnak.

A növényi termékeknél sokszor kihívást jelent, hogy olyan tartós, apró buborékokat tartalmazó mikrohabot készítsünk, mint a hagyományos  tehéntej esetében. Szerkezetük ugyanis sok esetben nem tartja meg a formát, ami kihívás elé állíthatja a profi baristákat is.

Ma már a barista növényi tejek széles választéka érhető el a boltok polcain.

Milyen növényi tejet válassz?

Mindenképp célszerű barista változatot vásárolni. Ezek kifejezetten habosításra készülnek, gyakran tartalmaznak extra emulgeálószereket, sűrítőanyagokat, valamint több zsírt és fehérjét azért, hogy a tejes kávéitalok minél selymesebbek és krémesebbek legyenek, és minőségi hab születhessen belőlük.

Hogy melyik növényi tej működik a legjobban, nagyban függ a személyes preferenciáktól, hogy milyen ízvilágot részesítünk előnyben. Érdemes egyébként kísérletezni, mert jelentős különbségek vehetők észre az egyes márkák között is. 

Nézzük most meg, hogy hogyan viselkednek az egyes növényi tejek:

  • Mandulatej - Szép, gazdag habot képez, és viszonylag édes marad, még magasabb hőmérsékleten is. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy nem olyan könnyű vele latte artot készíteni, mint a teljes tejjel.
  • Zabtej - A barista zabital a legtejszerűbb alternatíva. Szinte pontosan úgy gőzölög, mint a valódi tej, és fantasztikus habot produkál. A hab nem marad meg olyan sokáig, mint a teljes tejnél, a zsírhoz képest alacsonyabb fehérjetartalom miatt, de ez csak apróság. Az eredmény sima, édes, krémes, és nem fog megakadályozni abban sem, hogy kiélhessük művészi hajlamainkat a latte art gyakorlása során.
  • Szójatej - A szójatej szép sűrű habot ad, kellemes krémes állaggal. Ugyanakkor a latte art lényegesen nehezebb szójatejből, mint például zab változatból. 
  • Makadámdió tej - A barista verzió nagyon szépen használható, nem képez nagy buborékokat, mint a hagyományos verzió és tisztességes latte art készíthető. A makadámdiónak jellegzetes ízvilága van, így ez egyéni ízlésen múlik, hogy ki az, aki szívesen használja.
  • Kókusztej - A kókusztej jól habzik, de nem annyira, mint például a zab. Sokszor szójával is szokták keverni, hogy a fehérje segítse a habosodást. A kókusztej íze egyébként nagyon jól harmonizál a kávékkal, így a barista verzió egyre nagyobb népszerűségnek örvend, korábban ugyanis problémát okozott, hogy a kókusztejből nem lehetett megfelelő habot készíteni.

Ha szeretnél megismerkedni többek között a tejes kávékülönlegességek profi elkészítésének fortélyaival, szívesen belesnél a barista szakma kulisszái mögé és valódi profiktól tanulnál, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Nagyszerű oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram