Bár legtöbben a fekete kávét ismerik és szeretik, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a zöld kávék is. Az új divathoz az is hozzájárul, hogy a zöld szemek fogyasztásához számos egészségügyi előnyt társítanak. Cikkünkből most megtudhatod, hogy mi is pontosan a zöld kávé, miben különbözik a hagyományos kávészemektől, mennyi a koffeintartalma és hogyan kell elkészíteni.
Mi az a zöld kávé?
A zöld kávé nem más, mint a kávébabok nyers, pörkölés előtti formája. Szemes vagy őrölt formában is megvásárolható, és ugyanúgy alkalmas forró ital készítésére, mint a pörkölt kávé.
Milyen ízű a zöld kávé?
A zöld kávé ízvilágában nem azonos a pörkölt szemekkel. A jól megszokott kávéíz, valamint a főzet jellegzetes aromája a pörkölési folyamatnak tulajdonítható. Ha tehát úgy kóstolod meg, hogy nem tudod, hogy zöld kávét iszol, lehet, hogy észre sem veszed, hogy kávéfélét kortyolgatsz.
A borostyán színű zöld kávénak sokkal lágyabb íze van, mint a hagyományos feketéknek, és ha megfelelően van elkészítve, akkor egy kicsit sűrűbb is. Egyesek "füves" ízűnek írják le, ezért is szokták zöld- vagy gyógyteához hasonlítani, ettől függetlenül különbözik ezektől. Savasabb is, mint a pörkölt kávé.
A kávérajongók úgy tartják, hogy minél jobb a kávébab, annál ízletesebb a kávé. Ez különösen igaz a zöld kávéra, mivel a pörkölésnek itt nincs szerepe az ízekben. Sokak szerint az etiópiai (testesebb) és a guatemalai (lágyabb) nyers zöld kávébabok tartoznak a legjobbak közé.
Zöld kávé vs. hagyományos kávé
Nézzük most meg, hogy miben térnek el a nyers szemek a pörkölt változatoktól!
Antioxidáns tartalom
A kávébabok klorogénsav néven ismert vegyületeket tartalmaznak. Sok más élelmiszer, például az áfonya, a paradicsom és a padlizsán is tartalmazza ezeket a savakat, de a kávéban ezek szintje magasabb. A klorogénsav és egyik mellékterméke, a kávésav közismerten erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Úgy vélik, hogy a kávé számos egészségügyi előnye ezeknek a savaknak köszönhető.
A kávébab pörkölésekor azonban egy furcsa dolog történik. Ahogy egyre több íz bontakozik ki, úgy csökken drámaian a klorogénsavszint. Más szóval, a pörköletlen kávébabok sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazzák azokat a vegyületeket, amelyeknek egészségügyi előnyöket tulajdonítanak.
A zöld kávé koffeintartalma
Van még egy különbség a zöld és a hagyományos kávé között: a koffeinszintjük.
Nehéz általánosítani, mivel a kávébabfajták és a pörkölési módszerek mind hatással vannak erre. A kávébab pörkölése azonban lassan csökkenti a kávéban lévő koffein mennyiségét; a sötét pörkölés például kevesebb koffeint tartalmaz, mint a világos.
Tehát a nyers zöld kávébabból készült kávé, amely egyáltalán nem esett át pörkölési folyamaton, valamivel több koffeint tartalmaz, mint a világos pörkölésű, és jóval többet, mint a legsötétebb pörkölésű.
A zöld kávé hatása: milyen egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki?
Bár sok helyütt olvasni a zöld kávé egészségügyi előnyeiről, valós jótékony hatásaival kapcsolatban rengeteg a vita. Lássunk most ezek közül néhányat!
Vércukorszint és cukorbetegség
Számos tanulmány számolt be arról, hogy a zöld kávé - vagy annak kivonata, étrend-kiegészítő formájában fogyasztva - javíthatja az éhgyomri vércukorszintet, a trigliceridszintet és az általános lipidprofilokat. Ezek mindegyike szorosan összefügg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával.
Arra is van bizonyíték, hogy a zöld kávéban található antioxidánsokban gazdag klorogénsavak javíthatják az inzulinérzékenységet és kezelhetik a metabolikus szindrómát, a cukorbetegség fő okait, a prediabéteszes betegeknél. A hatásokat egészséges és elhízott vizsgálati résztvevőknél egyaránt tapasztalták.
Vérnyomás
Kutatások és klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a zöld kávé kapszula és a klorogénsavak képesek csökkenteni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, miközben javítják az erek működését is.
Magas koleszterinszint
A zöld kávé kivonat koleszterinszint-csökkentő képességével kapcsolatos kutatások metaanalízise szerint a megközelítés nagyon ígéretes. Azoknál a betegeknél, akiknél alkalmazták, mind az összkoleszterinszint, a HDL (jó) koleszterinszint és az LDL (rossz) koleszterinszint javulását megfigyelték.
Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök
Hogy a zöld kávénak vagy kivonatának más betegségek vagy egészségügyi állapotok kezelésében jótékony szerepe lenne, ezzel kapcsolatban a kutatások nem nem meggyőzőek.
Volt azonban néhány ígéretes vizsgálati eredmény, amikor a klorogénsavakat vagy a zöld kávét a hangulat és a kimerültség, az agyműködés és az olyan neurodegeneratív állapotok, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, valamint a bakteriális fertőzések javítására tesztelték.
Vannak olyan biztató előzetes állatkísérletek is, amelyek azt mutatják, hogy a zöld kávéban található klorogénsavak segíthetnek a bőrrák, valamint a tüdő-, máj-, mell- és vastagbélrák kezelésében.
Fogyás
Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt a zöld kávét széles körben az elhízás csodaszereként hirdették. Számos gyártó a zöld kávé kapszulákat népszerűsítette, mivel állatkísérletek állítólag azt mutatták, hogy jobban csökkenti a testsúlyt és a zsírfelhalmozódást, mint a placebók.
Későbbi humán kutatások nem támasztották alá a fogyásra vonatkozó állításokat, és az egészségügyi szakértők elvetették annak lehetőségét, hogy a zöld kávé kivonat fogyókúrás segédeszközként szolgálhat. Ennek ellenére továbbra is népszerűek ezek a készítmények.
A zöld kávé hátrányai
Bár a zöld kávénak számos jótékony hatása van, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nem mindenki számára előnyös magas koffeintartalma miatt. A mérsékelt mennyiségű koffein a legtöbb embernél ártalmatlan, de túlzott bevitel esetén a koffein idegességhez, szorongáshoz és alvászavarokhoz vezethet, illetve bizonyos állapotokban, például várandósság idején nem javasolt a fogyasztása.
Nincs határozott szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi zöld kávé a "túl sok", mivel mindenki másképp reagál a koffeinre. De napi négy-öt csésze fogyasztása már okozhat problémákat.
A zöld kávé elkészítése
Most pedig nézzük meg, hogy hogyan készíthetünk zamatos zöld kávét!
Őrölt zöld kávé
A kávé elkészítése őrölt zöld kávébabból nagyon egyszerű. Az őrleményt tíz percig áztassuk forró - de nem forrásban lévő - vízben, majd szűrjük le, és már fogyasztható is az ital!
TIPP: A közepesen finom szemcsékkel a legjobb eredményt érhetjük el.
Szemes zöld kávé
Ha nyers kávébabot használsz, anélkül, hogy őrölnéd, a folyamat majdnem ugyanolyan egyszerű, de egy kicsit több időt igényel. Lássuk, mi a teendő!
- Áztasd a babokat egy éjszakán át vízben!
- Forrald fel a bab-víz keveréket, főzd negyed órán át, majd hűtsd le!
- Szűrd le, hogy eltávolítsd a babokat, és már fogyasztható is!
FONTOS: A maradék kávé néhány napig tárolható a hűtőszekrényben.
Instant zöld kávé és szemes zöld kávé hol kapható?
A zöld kávék egyelőre még nem olyan népszerűek a boltok polcain, mint a pörkölt változatok, leginkább webáruházakban érdemes körülnézni, ha szeretnénk válogatni a szemes és őrölt változatok között. Általában 100 g-os kiszerelésben érhetők el a különböző termőterületekről érkező különlegességek.
Instant zöld kávét akár a nagyobb áruházláncok polcain is felfedezhetünk, például a Nescafé instant kávéját, igaz, ez csak fele arányban tartalmaz zöld szemeket a pörköltek mellett.
Ha a zöld kávén kívül megismerkednél más fajtákkal is, régóta vonz a kávézás világa, mélyebben betekintenél a baristák világába, akkor gyere el barista tanfolyamaink egyikére! Kiváló oktatóktól, modern felszereléssel ellátott tantermekben, szuper hangulatban sajátíthatod el a barista szakma rejtelmeit!