Hasznos és ingyenes bejegyzések

Kávé termosz: hogyan válaszd ki a legjobb hordozható verziót?

A kávé termoszok igazi virágkorukat élik! Egyre divatosabb, hogy otthoni kedvenc kávénkat magunkkal visszük a munkahelyünkre, kirándulni vagy ha épp egész nap a városban szaladgálunk. Ez amellett, hogy rendkívül pénztárcakímélő megoldás, környezetünket is óvhatjuk, hiszen nem termelünk felesleges szemetet papír poharakkal és mindig kéznél van kedvenc feketénk, ha isteni ízekre, illetve egy kis energia löketre […]

Tovább olvasom

Ír kávé: a whiskey, a kávé és a tejszín szívet melengető találkozása

Az ír kávé tökéletes kávéspecialitás azoknak, akikben ott van a szenvedély, a kreativitás és némi romantika. A kávéitalban ugyanis harmonikusan keverednek a frissen főzött fekete zamatai, a whiskey karaktere és mindezt körülöleli a tejszín lágysága. Cikkünkben most az ír kávé titkait fedjük fel. Megnézzük, hogyan született, és milyen alapanyagokkal készül az eredeti változat, illetve milyen […]

Tovább olvasom

Bécsi kávé: stílus és elegancia

A kávézás világában a bécsi kávé különleges helyet foglal el, minden kortya gondolatban az osztrák főváros kávéházainak varázslatos világába repít el bennünket. A kávéspecialitás a jellegezetes bécsi pörkölésnek köszönhetően kellemes, lágy ízvilággal rendelkezik, amelyet némi csokival és tejszínhabbal spékelnek meg. Cikkükben most bevezetünk az eredeti bécsi kávé történetébe, elkészítési módjába és megmutatjuk, milyen szerepet játszott […]

Tovább olvasom

A Tchibo kávéfőzők színes világa

A Tchibo 75 éve indult világhódító útjára. A német kereskedelmi és kávézó üzletlánc, már több mint 1000 üzlettel büszkélkedhet világszerte és a kávékultúra elkötelezett támogatója. Nem csupán kiváló minőségű kávéival, hanem széles választékban kapható automata kávéfőzőivel is hozzájárul ahhoz, hogy élvezetessé tegye az otthoni kávéfogyasztást. Cikkünkben most felfedezzük a Tchibo kávéfőzők világát, és megnézzük, mi […]

Tovább olvasom

A kávéfőzés szabályai: mikre érdemes figyelni?

A kávéfőzés nemcsak a reggeli rituálék elengedhetetlen része, hanem egy tudomány és művészet, amelyet a baristák oly nagy szakértelemmel művelnek. Ahhoz, hogy otthon is ízekben gazdag feketéket főzhess és kávéházi minőségben élvezhesd a kávézás örömét, fontos tisztában lenned néhány alapszabállyal. A titok ugyanis az apró részletekben rejlik. Cikkünkben most beavatunk a kávéfőzés rejtelmeibe. Tippeket, tanácsokat […]

Tovább olvasom

Nespresso kávéfőző: a legfontosabb tudnivalók

A Nespresso kávéfőzők tökéletesen ötvözik a kiváló minőségű kávé elkészítését a modern technológia és a könnyű használat lehetőségével. Nem csoda, hogy egyre többek szívét hódítják meg világszerte. Cikkünkben most belesünk a Nespresso kávégépek világába, és bemutatjuk, mi teszi őket olyan különlegessé. Miért szeretjük annyira a Nespresso kapszulás kávéfőzőket? Ha kapszulás kávé, akkor sokaknak egyből a […]

Tovább olvasom

Kapszulás kávéfőzők: miért olyan vonzóak?

Az utóbbi évtizedet bátran nevezhetjük a kapszulás kávék forradalmának. Míg 2005-ben még elvétve, az otthonok mindössze 1%-ban voltak megtalálhatók a színes kapszulák, addig 2020-ra már 10-ből 4 háztartásban kapszulás kávéfőzővel készültek a feketék.  A siker titka pedig nem más, mint a gyorsaság és a könnyű kezelhetőség. Csak helyezz be egy kis kapszulát a gépbe, töltsd […]

Tovább olvasom

Caffé latte, a klasszikus tejeskávé

A caffé latte, az ikonikus tejeskávé a világ minden táján egyike a kávézók legkedveltebb italainak. A tej és a kávé könnyed táncot jár ebben a különlegességben. A sármját homogén textúrája, selymes ízvilága és a tetejét borító leheletnyi tejhab adja. De mit érdemes tudni a caffé lattéról? Honnan származik és miben különbözik a többi tejes kávéitaltól? […]

Tovább olvasom

Legjobb instant kávé? Így találd meg!

Bár a minőségi kávék szerelmesei megvető pillantásokat vetnek, ha instant kávékról esik szó, mégis sokan akadnak olyanok, akik a zsúfolt hétköznapok forgatagában szabályosan rajonganak a porított feketékért. Olcsók, sokoldalúak és kényelmesek. De mikre figyeljünk, ha instant kávét vásárolunk és hogyan készítsük el, hogy igazi élmény legyen a kávézás? Cikkünkből most mindent megtudhatsz! Mi az az […]

Tovább olvasom

Barista tej: miben különbözik a normál tejektől?

Otthon sokszor nagyon nehéz reprodukálni azoknak a kávéknak az ízeit és textúráját, amelyeket kedvenc kávézónkban megszokhattunk. Ennek lehet oka akár az, hogy nem rendelkezünk professzionális berendezésekkel, nincs kellő barista tapasztalatunk, de a kávé, illetve a felhasznált tej minősége is sokat számít a végeredménynél. Nem mindegy például, hogy normál vagy barista tejjel készítjük el a feketét. […]

Tovább olvasom

Kopi Luwak: az exkluzív és aranyárú cibetmacska kávé

A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja, ami egyfajta státuszszimbólumnak számít. Magas ára nem mindennapi előállítási módszerének köszönhető, a cibet által megemésztett és ürülékként hátrahagyott kávébabokból készül ugyanis, amit megtisztítanak, majd magas hőmérsékleten pörkölnek. Cikkünkből megismerheted a Kopi Luwak titkait. Megtudhatod, hogy honnan származik, hogyan készül és miért is annyira különleges. Mi az a Kopi […]

Tovább olvasom

Cortado kávé: a tej és az eszpresszó tökéletes harmóniája

Ha már unod a hagyományos cappuccinót, vagy lattét, de szívesen kipróbálnál egy igazán elragadó eszpresszó alapú tejes kávékülönlegességet, akkor a cortado remek választás. Megtapasztalhatod a tej és a presszó kávé csodálatos egyensúlyát, ahol a karakteresség és a lágyság kéz a kézben jár. Cikkünkből most megtudhatod, hogy mi az a cortado kávé, és mi emeli ki […]

Tovább olvasom

Melange: így készítsd el, hogy tökéletes legyen

Itthon már jól megszokhattuk, hogy ha melange-ot rendelünk egy kávézóban, akkor egy nagyon esztétikus, rétegezett kávécsodát kapunk, melynek alján isteni méz aranylik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy az eredeti melange nem tartalmaz mézet, ezt tehát egyfajta magyar specialitásnak is tekinthetjük. Cikkünkből most megismerheted a melange valódi arcát. Megmutatjuk, hogyan készül ez a látványos és mennyei […]

Tovább olvasom

A cupping jelentése: kávékóstolás kisokos kezdőknek és haladóknak

A cupping egy olyan módszer, amelyet a kávé minőségének értékelésére és ízprofiljának elemzésére használnak. Zsűrizik többek között a kávészemek illatát, aromáját, savasságát, testességét. Akárcsak a borok esetében, a kávék kóstolásakor is végtelen számú ízjegy fedezhető fel, hiszen más és más szüretből származnak. A kávé minták pontszámot kapnak, és ez alapján minősítik őket például speciality-nek vagy […]

Tovább olvasom

Cascara: a kávé és a tea találkozása

A cascara bár egyáltalán nem számít újdonságnak - hiszen évszázadok óta fogyasztják például Jemenben vagy Etiópiában -, mégis viszonylag ritkán találkozhatunk vele az itallapokon. Nem kávé és nem is tea, hanem a kettő randevúja, amelyet egyedi, édeskés ízvilág jellemez. Egy igazi kuriózum, mely hidegen és melegen egyaránt ínycsiklandó és egzotikus. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a […]

Tovább olvasom

Koffein allergia: minden, amit tudni érdemes

Sokak számára nem indulhat a nap egy jó fekete nélkül. Nem is csoda, hiszen a kávéban található természetes hatóanyag, a koffein serkenti a központi idegrendszert, tunningol, segít lendületesebbé tenni a reggeleket. Vannak azonban olyanok, akik érzékenyek erre a stimulánsra, nyugtalanná, ingerlékennyé válnak, fáj a fejük és olyanok is, akiknél komoly allergiás tünetek jelentkeznek. Cikkünkben most […]

Tovább olvasom

Affogato, a heves jeges olasz desszert

Ha olasz desszertekről van szó,  az affogato bizony méltó helyet foglal el a tiramisu és a panna cotta mellett. Bár elég sok vita van arról, hogy valójában kávéitalról vagy édességről van szó, a lényeg, hogy az affogato a forró nyári napokon egy tökéletes kávés frissítő. Ráadásul villámgyorsan elkészíthető! Cikkünkben most megnézzük, hogy mit is jelent […]

Tovább olvasom

Jegeskávé: a legizgalmasabb receptek a nyári napokra

A kánikulában a kávézás igazi szerelmesei sokszor szívesebben választanak egy nagy adag fagyi vagy egy hűsítő limonádé helyett egy isteni jegeskávét. Ez a különleges kávéital ma már számos verzióban szerepel az itallapokon: jéggel vagy fagyival, hagyományos vagy növényi tejjel, édes szirupokkal és tejszínhabbal is rendelhetjük. Cikkünkből most megtudhatod, hogy mit érdemes tudni a jegeskávéról. Megmutatjuk, […]

Tovább olvasom

Matcha latte: miért imádjuk? Kulisszatitkok és receptek!

A matcha latte néhány évvel ezelőtt jelent meg először a kávézók itallapján, és viszonylag rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert. Jellegzetes zöld színével és egyedülállóan diós, földes és olykor kicsit kesernyés ízével messze kitűnik az italok közül. A matcha teát, amelyből készül, már több mint ezer éve fogyasztják és számos jótékony hatást tulajdonítanak neki. […]

Tovább olvasom

Speciality kávézó: mitől olyan különleges?

Az igazi ínyenc kávérajongók valószínűleg csukott szemmel is meg tudják különböztetni a speciality kávékat az átlagos feketéktől. Már az első kortynál felismerik a kávébab fajtáját, az ízjegyeket és az intenzitást. Egyre többek számára válik fontossá a minőségi kávézás és hajlandóak ezért akár többet is fizetni,  emiatt a speciality kávézók népszerűsége is ugrásszerűen megnőtt. Cikkünkből most […]

Tovább olvasom

Espresso tonic: ha igazi pezsgésre vágysz

Az espresso tonic hivatalosan kávéital, de egyben egy nagyszerű frissítő is, tele élénk, keserűen citrusos ízekkel. Könnyen és gyorsan elkészíthető, a nap bármely szakában remek választás, ha a jól megszokott feketénket valami izgalmasabbra cserélnénk és egy kis pezsgésre vágyunk. De hogyan is készül pontosan az espresso tonic? Mitől lesz tökéletes a tonikos kávé? Hogyan tehetjük […]

Tovább olvasom

Frappé: hagyományos görög és más receptek

A frappé -  görög gyökereinek köszönhetően - a legnépszerűbb kávé Görögországban, igazi nemzeti italnak tekintik. A barátok a legnagyobb hőségben összegyűlnek az árnyas teraszokon és kedvenc görög jegeskávéjukat kortyolgatva beszélik meg az élet nagy dolgait. A frappé egy igazán mennyei, hideg és frissítő kávéital a forró napokra, mely túllépve az országhatárt, mára az egész világon […]

Tovább olvasom

Forró csoki: a legjobb receptek és trükkök

Egy csésze forró csoki szívet, lelket és testet melengető a hidegebb napon, de nagyon sokan még nyáron is örömmel fogyasztják, mert felér egy kiváló desszerttel. Önmagában kortyolgatni mennyei, de az igazi ínyencek különböző fűszerekkel, naranccsal, Bailey’s-zel, sós karamellel is megspékelik ezt a sűrű csokis élvezetet. Hogyan készül a forró csoki? Mi a különbség egy hagyományos […]

Tovább olvasom

Mi is az eszpresszó? - 6. rész: 10 lépés a tökéletes eszpresszóhoz

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó állítási rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe. Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espresso-ról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt […]

Tovább olvasom

Mi is az eszpresszó? - 5. rész: A hőfok

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó állítási rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe. Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espresso-ról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt […]

Tovább olvasom

Mi is az eszpresszó - 4. rész: kávé őrlési finomság beállítása

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó állítási rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe. Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espresso-ról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt […]

Tovább olvasom

Mi is az eszpresszó? - 3. rész: lefolyási idő azaz brew time

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó állítási rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe. Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espressoról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt […]

Tovább olvasom

Mi is az eszpresszó? - 2. rész: kávé-víz arány

bben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista, esszpresszó készítési rutint, vagy egy lelkes otthoni kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe. Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espresso-ról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt […]

Tovább olvasom

Mi is az eszpresszó? - 1. rész: az adag és az extrakció

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó készítési rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe. Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espressoról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket.  Mi is a barista dolga?  […]

Tovább olvasom

Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka?

A kávéfogyasztás hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, napjainkban mégis egyetlen olyan kávéital van, amely a világ bármely pontján a kávérajongók nagy részének a nagybetűs kávét jelenti. Ez az ital nem más, mint az olasz espresso, amely az elmúlt fél évszázadban addig sosem látott módon hódította meg a világot. Ha szereted a jó kávét, akkor minden bizonnyal […]

Tovább olvasom

Újratölthető kávékapszula: megéri vesződni vele?

Az otthoni kávéfogyasztók körében a kapszulás kávéfőzők nagyon népszerűek.  A legtöbbjük szívesen és örömmel választja ezt a praktikus és könnyed kávéfőzési módot. Bár ma már számos gyártótól vásárolhatunk kompatibilis kávékapszulát, de a kávé ára még így is igen borsos, ráadásul rengeteg szemét termelődik. Nem véletlen tehát, hogy egyre népszerűbbek az újratölthető kávékapszulák is.  De mit […]

Tovább olvasom

Doppio: a fekete dupla élvezete

Aki szereti az eszpresszót, és egy igazi koffeinbombára vágyik, ráadásul azt sem bánja, ha feketéjét kicsit hosszabban élvezheti, mint egy hagyományos presszókávét, annak tökéletes választás a doppio. De mi is pontosan a doppio espresso? Hogyan készül és miben különbözik eszpresszó testvéreitől? Cikkünkben most az olaszok kedvenc dupla kávéját mutatjuk be! A doppio jelentése A doppio […]

Tovább olvasom

Pumpkin Spice Latte: egy igazán tökös ital a hűvösebb napokra

A szezonális kávékülönlegességek egyik órási kedvence világszerte a Pumpkin Spice Latte. Immáron 20 éve, hogy megszületett ez a mennyei kávéital, melyben a sütőtök és az illatos fűszerek járnak táncot az eszpresszóval, a tejjel, amit isteni tejszínhab koronáz. De hogyan is született  meg a Pumpkin Spice Latte? Otthon is elkészíthető? Mitől ennyire népszerű? Cikkünkből most mindent […]

Tovább olvasom

Török kávé: az autentikus keleti varázs

Akik szeretik az erős, ízekben gazdag feketéket, azok szívét biztosan megdobogtatja a török kávé, amely minden egyes kortyával a kelet varázsát hozza el otthonunkba. Török kávét fogyasztani valódi szertartás, Törökországban nincs családi vagy baráti összejövetel török kávé nélkül. De mi is pontosan a török kávé? Mitől olyan különleges? Hogyan készítsük el és mikre figyeljünk? Cikkünkben […]

Tovább olvasom

A kávéfőző vízkőtelenítésének legjobb praktikái

A jó kávénak számos titka van, kezdve magától a kávébabtól, a kávéfőző kategóriáján át, a felhasznált vízig, na és persze a megfelelő arányok. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy a kávéfőző karbantartása is óriási szerepet játszik a tökéletes ízek és zamatok kinyerésében. Egy vízköves masina például jelentősen ronthatja gőzölgő feketénk élvezeti értékét. Cikkünkben most megnézzük, […]

Tovább olvasom

Hogyan válasszuk ki a legjobb kotyogós kávéfőzőt?

A kotyogós kávéfőzőben készült kávé gondolatban a napfényes Olaszországba repít bennünket. Ízvilága merész és élénk, tele csodás zamatokkal, így nem nehéz elképzelni, ahogy egy kis római kávézóban kortyoljuk kedvenc feketénket. De melyik a legjobb kotyogós kávéfőző? Milyen szempontokat érdemes figyelembe, ha új kotyit vásárolunk? Ezt fogjuk most körbejárni! Mióta ismerjük a kotyogós kávéfőzőt és mi […]

Tovább olvasom

A habos kávék varázslatos világa

Nincs is jobb napkezdés egy könnyed és csodafinom habos kávénál. Az ízek és a látvány garantáltan átszínezi még a legborúsabb napokat is. De mi a tökéletes tejhab titka? Mikre érdemes odafigyelni a habos kávéköltemények készítésénél? És melyek a legjobb receptek? Mutatjuk! Mi is az a habos kávé és miért olyan népszerű? A habos kávé egy […]

Tovább olvasom

Dalgona, az édesen habos instant fekete

A dalgona kávé a TikTokon kezdte meg hódító útját, majd alig egyetlen nap alatt bevette magát az Instagram, Facebook, YouTube és Twitter fiókokba. Valódi  szupermodell: csábító, szexi, édes és krémes. Elég egyetlen pillantás, hogy levegyen bennünket a lábunkról. És ami az igazi hab a tortán, hogy olcsón és villámgyorsan elkészíthető. Cikkünkben most megmutatjuk, milyen alapanyagokra […]

Tovább olvasom

A legínycsiklandóbb tejeskávék: cappuccinótól a cortadóig

A megrögzött kávérajongók alig várják, hogy munkába menet beugorjanak kedvenc kávézójukba és egy tökéletes lattéval, capuccinóval, melange-zsal, cortadóval vagy a melegebb napokon egy jeges tejes finomsággal adjanak löketet napjuknak. Ma már olyan széles a kávékínálat, hogy aki nem annyira járatos a feketék világában, könnyen elveszhet a kávékülönlegességek birodalmában és néhány specialitásról nem is tudja pontosan, […]

Tovább olvasom

Melyik ország termeli a legtöbb kávét? Íme a TOP 25-ös lista!

Akármelyik földrészen is járunk, a nagyobb városokban szinte minden utcasarkon egy kávézóba botlunk. Nem is csoda, hiszen a kávé a leggyakrabban fogyasztott italok közé tartozik. Bár a víz és a tea után csak bronzérmes, mégis az egyik legfontosabb árucikknek számít, ami iránt óriási a kereslet. A legnagyobb kávétermelő országok több, mint 9 milliárd kilogramm kávéval […]

Tovább olvasom

Hasznos útmutató a kotyogós kávéfőző tisztításához

Aki szereti az eszpresszók gazdag ízvilágát és nem akar túl sokat költeni egy komolyabb kávéfőzőre, annak nem hiányozhat a háztartásából a jó öreg kotyogós. Ahhoz azonban, hogy mindig isteni kávé kerülhessen a csészénkbe, fontos figyelmet fordítani a kotyogós kávéfőző tisztítására. Ellenkező esetben ugyanis a kávéőrlemény keserűvé válhat, a megbújó olajmaradványok megavasodhatnak és tönkretehetik a kávé […]

Tovább olvasom

Narancsos kávé: gyümölcsös ízek és a tökéletes fekete találkozása

Ha behunyjuk a szemünket és képzeletben magunk elé idézzük a kávé és a narancs ízpárosát, akkor elsőre talán nehéz elképzelni, hogy ebből egy ígéretes házasság lehet. Pedig a narancsos kávé egy igazán különleges találkozás. Valódi ínyencség, tele gyümölcsös ízekkel, illatokkal, melyek mediterrán pezsgéssel töltik meg a kávézás perceit. Mi is az a narancsos kávé? Milyen […]

Tovább olvasom

Specialty kávék magyar kávépörkölők műhelyeiből

A kávézás felejthetetlen élményéhez nem elég a jó kávébab, a tökéletes pörkölés is elengedhetetlen. A kávépörkölés fejleszti az ízeket, képes a legjobbat kihozni a zöld szemekből. De mi is történik pontosan a pörkölés során? Mi a különbség a kézműves és a nagyipari kávépörkölés között? Miért érdemes magyar kávépörkölők termékeit választani és kik foglalkoznak ezzel itthon? […]

Tovább olvasom

A tökéletes filter kávé titkai

A filter kávé hallatán sokan húzzák a szájukat, gyengének és keserűnek tartják. Pedig a filteres feketék jól elkészítve felejthetetlen ízélményt adnak, nem hiába annyira népszerűek a specialty kávézók kínálatában. Kiegyensúlyozottak, ízekben, aromákban gazdagok. De mitől is lesz valóban mennyei a filteres kávé? Mire kell odafigyelni az elkészítésénél? És miért is imádják annyira a kávézás szerelmesei? […]

Tovább olvasom

A kávé hatása: mennyire egészséges kedvenc feketéd?

A kávézás szerelmeseit valósággal rabul ejtik a feketék ízei, aromái. És persze sokan azért fogyasztják, mert egy jó kávé segít irányba tenni egy nehezebben induló napot, vagy energiával megtölteni egy fáradt délutánt. A kávé jótékony hatásairól gyakran hallunk, és akadnak olyanok is, akik negatívumaival riogatnak. De mi az igazság? Mit kell tudnunk a kávé élettani […]

Tovább olvasom

Hosszú kávé, igazi kedvenc olasz módra

Az olasz kávé szerelmeseinek szívében egyértelműen fontos helyet foglal el a hosszú kávé. A lungo egy klasszikus eszpresszó, amelyet dupla mennyiségű vízzel készítenek. Ezáltal hosszabb időt tölt az eszpresszógépben és újabb, izgalmasabb aromákat csalogat elő a kávészemekből. Ismerkedj most meg közelebbről a hosszú kávéval! Mi a hosszú kávé? Az olasz ‘lungo’ szó jelentése, ‘hosszú’, ezért […]

Tovább olvasom

Kávébab fajták, amelyek meghódították a világot

A kávébab fajtái, a feldolgozás módja, a pörkölés mind-mind szerepet játszik abban, hogy milyen ízekkel és aromákkal nyűgöz le bennünket kedvenc feketénk. Cikkünkben most egy utazásra indulunk a kávébabok világába, megismerjük a négy fő kávébab típust, körüljárjuk, hogy honnan származnak, mik a jellegzetességeik. A legfontosabb tudnivalók a kávébabról A kávébab a coffea növényen termő kávécseresznye […]

Tovább olvasom

Cold brew, a hűvösen elegáns fekete

Ha nem csak forrón szereted a kávét, viszont unod a hagyományos jegeskávékat, akkor itt az ideje, hogy megismerd a cold brew-t, ami egy igazi üdítő különlegesség a meleg nyári napokon. Lágyság és kiegyensúlyozottság jellemzi, emellett egy valódi koffeinbomba. Többféle módon is elkészíthető, kiváló lehetőséget ad a kísérletezésre. Cikkünkben most megmutatjuk, hogy milyen eszközökre és kávéra […]

Tovább olvasom

Melyik a legjobb szemes kávé? Tippek a kávézás szerelmeseinek!

Nem számít, milyen tökéletes egy kávéfőző, milyen kifinomult a főzési technika, egy isteni csésze kávé a jó kávébabbal kezdődik és végződik. De hogyan válasszuk ki a legjobb szemes kávét? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Hogyan találjuk meg az igazit a boltok polcain sorakozó különlegességek között? Ehhez adunk most néhány jó tanácsot! Létezik olyan, hogy legjobb kávé? […]

Tovább olvasom

A tökéletes French Press kávé titka

Imádod a testes, ízekben gazdag feketéket? Szeretnél nagyon egyszerűen, gépi kávéfőző nélkül minőségi kávét készíteni? Akkor próbáld ki a French Press módszert! Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan válhatsz a French Press kávék mesterévé, mire van szükséged a tökéletes feketéhez és hogyan használd profin dugattyús kávéfőződet. Mi is az a French Press? A French Press-t dugattyós kávéfőzőnek […]

Tovább olvasom

Koffeinmentes kávé, avagy a kávézás öröme kicsit másképp

A fanatikus kávérajongók közül sokan kissé fanyalogva tekintenek a koffeinmentes kávékra, pedig azok zamatukban és megjelenésükben is maximálisan felveszik a versenyt a hagyományos feketékkel.  Összegyűjtöttünk a legfontosabb tudnivalókat. Hagyományos vs. koffeinmentes kávé koffeintartalma A koffeinmentes kávé abban különbözik a hagyományos feketéktől hogy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz koffeint. Olyan, hogy teljesen koffeinmentes kávé, nem létezik. […]

Tovább olvasom

Milyen kapszulás kávéfőzőt vegyek? Szempontok, összehasonlítás

Napjainkban egyre inkább elterjedt a praktikus, divatos, és egyszerűen használható kapszulás kávéfőzők használata. Számos gyártó dobott a piacra különböző modelleket, melyek közül kedvére válogathat mindenki, kezdve az espresso szerelmeseitől a különleges kávéreceptúrák kedvelőin át.  Összehasonlítva a jó öreg Szarvasival vagy kotyogóssal, a kapszulás megoldás egy jóval egyszerűbb megoldás: nincs zacc, csak a friss kávé illat, […]

Tovább olvasom

Kávékapszula fajták: hogyan válasszak?

A mai világban egyértelműen a minőségi, gyors és időhatékony megoldások a befutók. Legyen szó a mindennapi teendők intézéséről (pl.: csekkek befizetése, bevásárlás, stb.), de akár az olyan élményalapú kikapcsolódásról is, mint a kávézás. Nem meglepő, hogy emiatt a kapszulás kávéfőzők rendkívül elterjedtek lettek. Akármennyire is imádjuk a klasszikus kotyogóst vagy a filterkávét, az elkészítésük biztos, […]

Tovább olvasom

A kávé koffeintartalma: tények és tévhitek

A kávéfogyasztás a legtöbb embernél hamar mindennapos szokássá válik. Eleinte még lehet, hogy csak egy-egy csészével fogyasztunk belőle, de ennek száma nagyon gyorsan képes megnőni. Elsősorban a kávé koffeintartalmának élénkítő hatása, másrészt a hosszú munkanapok megszakításának lehetősége miatt. Bármi is a kiváltó ok, az egészségünk számára egyáltalán nem mindegy, hogy egy nap mennyi alkalommal kávézunk. […]

Tovább olvasom

Az americano kávé elkészítésének titkai

Ha elmélyedsz napjaink speciality kávéinak kínálatában, egy fantasztikus világ tárul eléd. Felfedezheted, hogy mennyi lehetőséged van kávéfogyasztási szokásaid személyre szabására, és egy gasztro-utazás részesévé válhatsz. Ha kávékészítésről esik szó, ma már csak a csillagos ég szab határt az egyedi igények kielégítésének. Ahhoz viszont, hogy megtaláld a számodra tökéletes kávéitalt, érdemes megismerni a különböző kávétípusokat. Ha […]

Tovább olvasom

Az AeroPress története, működése és receptek

A legtöbb kávézásban érdekelt ember konyhájában ott csücsül a polcon két műanyag cső, a vendégségbe jövő laikus ismerősök pedig még csak nem is sejtik, hogy mire használható a fejük felett pihenő kompakt eszköz. Az AeroPress nem hasonlít semmilyen más kávékészítő célszerszámra, nem szakmabéli a megalkotója, és elsőre nem is aratott osztatlan sikert. Mára mégis ez […]

Tovább olvasom

A cikória kávé íze, hatása és előnyei

A cikória a legelterjedtebb kávé helyettesítő, ha máshonnan nem is, a jó öreg Maci kávéból biztosan ismered. Bár kávénak nevezni talán egy kicsit erős, de rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes időről időre fogyasztani. A cikkből megtudhatod, hogy mi is az a cikória kávé, hogy kell elkészíteni, milyen jótékony és káros hatásai vannak. És […]

Tovább olvasom

A kávécserje gondozása, a kávé termesztése a lakásban

Első hallásra talán furán hangzik, de a kávécserje dísznövényként is megállja a helyét. Ha kávénövényt megfelelően gondozzuk, mutatós dísze lehet a lakásnak. Sőt, ha ügyesek vagyunk, akár termést is hozhat, amit megpörkölve és ledarálva saját termesztésű kávébabból készíthetünk egy ízletes feketét.  Milyen fajta kávénövényt válasszunk? Bár több mint 120 féle kávébab cserje létezik, ezek közül […]

Tovább olvasom

Kotyogós kávéfőző: így lesz tökéletes benne a kávé!

Bár a kotyogós kávéfőzőben elkészített kávéról elsőre valószínűleg a keserű, méregerős kávé jut eszedbe, egy kis odafigyeléssel és pár tanács betartásával még barista szemmel is tisztességes kávé főzhető a segítségével. Ebből a cikkből megtudhatsz mindent a kávéfőzésről kotyogóval!  Kotyogós kávéfőző, ami meghódította a világot A kotyogós kávéfőző ötlete Alfonso Bialetti fejéből pattant ki 1933-ban, akit […]

Tovább olvasom

Arabica és robusta: a legfontosabb különbségek és tudnivalók

Akár új vagy a kávézás világában, akár azok közé a kávé rajongók közé tartozol, akik évek óta élvezik a jó kávé fantasztikus ízeit, bizonyára észrevetted az arabica vagy robusta szavakat a csomagoláson. Arra már valószínűleg rájöttél, hogy itt a kávé két fajtájáról van szó, na de mi a különbség a kettő között?  A cikkből megismerheted […]

Tovább olvasom

Mire jó a kávézacc? A leghasznosabb felhasználási módok

A kávézaccra a legtöbben hulladékként tekintenek, és a szemétbe dobják. Pedig összegyűjtve igen hasznos, és az újrahasznosítása nem csak a környezetet, de a pénztárcádat is kíméli. A kávézacc ugyanis rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, aminek köszönhetően széleskörűen felhasználható mind a kertben, mind a háztartásban, de még a szépségápolásban és a barkácskodásban is hasznát veheted. A cikkben […]

Tovább olvasom

Barista, a kávékészítés mestere: ki ő és mit csinál pontosan?

A vendéglátásban egyre nagyobb a kereslet a  profi kávékészítő, azaz a barista iránt. Ennek ellenére sokan még mindig nem ismerik ezt a kifejezést, mások pedig nem értik, miért kell a kávé elkészítéséhez külön képesítés. A bejegyzésből megtudhatod, mi a barista jelentése, melyek a feladatai és mi az oka a szakma egyre növekvő népszerűségének. A barista […]

Tovább olvasom

Flat white: kávé és tej tökéletes harmóniája

A kávéházi kultúra újraéledésével ma már Magyarországon is egyre több helyen találkozni a titokzatos flat white nevű kávéitallal, amely már az angolos hangzású neve miatt is kilóg az olasz kávéitalok sorából. De mi is az flat white kávé? Miben különbözik olasz rokonaitól, a cappuccinotól és a lattétől? A cikkből megismerheted a flat white történetét, elkészítését […]

Tovább olvasom

Kávéfajták:10 kávétípus, amit mindenkinek meg kell kóstolni

Espresso, cappuccino: ezeket a kávéfajtákat mindenki ismeri, de sokan bajban vannak, amikor a kávézóban a többi kávéfajta közül kell választani. Bár az említett két ital kétségkívül verhetetlen, a változatosság kedvéért, na meg persze a kávé alapműveltség részeként is érdemes felfedezni a többi népszerű kávétípust. A cikkből megismerheted a legnépszerűbb kávéitalok főbb tulajdonságait, és az elkészítésüket […]

Tovább olvasom

Mit kell tudni a Hario V60-ról?

Filteres kávékészítés, nem mindennapi módon: a Hario V60 tökéletes választás, ha a kávé minden apró ízjegyét élvezni szeretnéd. A bejegyzésből kiderül, hogy mitől olyan különleges a V60, hogyan kell elkészíteni vele a kávét, és milyen kávéfajtákat érdemes hozzá választani. MI AZ A V60? A V60 gyakorlatilag egy tölcsér, amely 60 fokos szöget zár be. Az […]

Tovább olvasom

Kézi kávédaráló - így válaszd ki a legjobbat!

MIÉRT FONTOS A MINŐSÉGI KÉZI KÁVÉDARÁLÓ KIVÁLASZTÁSA? Ha igazán jó kávét szeretnél készíteni, akkor az az aranyszabály, hogy frissen őröld a kávét egy minőségi darálóval közvetlen a kávé elkészítése előtt.. Mi ennek az oka? A KÁVÉ EGY KÉNYES TERMÉK Ahhoz, hogy a kávé megőrizze a finom ízeket és aromákat, megfelelően kell kezelni. Az előre megőrölt […]

Tovább olvasom

Nyári kedvencek: Jeges kávé, vagy Kávélimonádé?

Itt van a nyár, hetek óta kánikula, és mindig csak arról beszélünk, hogy milyen jó ilyenkor meginni egy jó hideg sört vagy egy finom jeges kávé. Igen, ezek valóban sokat segítenek felüdülni a melegben, de vajon mi van akkor, ha nem alkoholt szeretnénk fogyasztani, és imádjuk a kávét? A kávét sokféle formában, de általában véve […]

Tovább olvasom

Kávé körkép: a világ legdrágább kávéi

A kávézás hagyománya évezredekre nyúlik vissza, nem véletlen tehát, hogy a kávérajongók száma évről évre egyre csak növekszik. Sorra nyílnak a különleges, dekoratívabbnál dekoratívabb, szemkápráztató hideg és forró italokat kínáló kávézók a világ nagyvárosaiban, ez is azt bizonyítja, hogy a kávézásnak komoly kultúrája van. Szinte nincs olyan ember – ha kávérajongó, ha nem – akit […]

Tovább olvasom

Mi szükséges egy Barista tanfolyamhoz?

A cím alapján azt gondolod, hogy most arról fogok írni, hogy mi kell a jelentkezéshez. Neeeem!A jelentkezéshez csak Te kellesz! Én azt szeretném megosztani Veled, hogy ha elmész egy barista tanfolyamra, mit kell hogy láss, mivel kell dolgoznod, hogyan és milyen körülmények között kell tanulnod. Kávégép – hát ez alap! Ha nem látsz az oktatás helyszínén […]

Tovább olvasom

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram