A kávé hatása: mennyire egészséges kedvenc feketéd?

A kávézás szerelmeseit valósággal rabul ejtik a feketék ízei, aromái. És persze sokan azért fogyasztják, mert egy jó kávé segít irányba tenni egy nehezebben induló napot, vagy energiával megtölteni egy fáradt délutánt. A kávé jótékony hatásairól gyakran hallunk, és akadnak olyanok is, akik negatívumaival riogatnak. De mi az igazság? Mit kell tudnunk a kávé élettani hatásairól? Milyen előnyei vannak a szervezet számára? Hogyan hat a koffein és  valóban kell-e tartanunk a kávé káros hatásaitól? Cikkünkből most mindent megtudhatsz!

milyen hatással van a kávé a szerveztünkre

A kávé valódi antioxidáns bomba

A kávé a coffea gyümölcs pörkölt babjából készül, nem csak ízletes, de tele van értékesebbnél értékesebb vegyületekkel és hatóanyagokkal. Többek között koffeint, klorogénsavat,  terpéneket, mangánt, kalciumot és B-vitaminokat tartalmaz. 

Minden egyes elfogyasztott fekete remek antioxidáns forrás. Valójában kiválóbb, mint a szupersztároknak kikiáltott zöld tea vagy kakaó. 

A még feldolgozás előtt álló kávébabokban szakemberek nagyjából 1000 antioxidánst azonosítottak, és a pörkölés során még több száz keletkezik.

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek az sejtkárosító szabadgyökök ellen küzdenek, amik többek között  a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért és egyéb szív- és érrendszeri problémák kialakulásért, valamint az öregedésért is felelősek.

A koffein hatása: kell-e tőle tartanunk?

A koffeint sokan elsősorban mint az ébren tartó, tunningoló csodafegyvert ismerik, azonban sokkal több annál. Egy központi idegrendszeri stimuláns, amely számos módon hat a szervezetre.

A koffein önmagában nem biztosít tápértéket. Nem csak a kávénkban fordul elő, hanem jópár más ételben és italban is, mint például a kólában, csokoládéban. Mivel nincs íze, sokszor nem tudunk róla, ha a szervezetünkbe jut. A koffein ezen kívül bizonyos gyógyszerekben is jelen van.

A koffeintől energikusabbnak érezzük magunkat, de idővel a túl sok koffein elvonási tüneteket okozhat.

A kávé negatív hatásai között lehet a túlzott koffeinbevitel.

Mennyi egy kávé koffeintartalma?

Egy átlagos csésze kávé koffeintartalma nagyjából 60-100 mg, de ez a típustól és a vízmennyiségtől is függ. A koffein vízben oldódik, tehát a főzés során minél több vizet használunk, és minél tovább érintkezik a kávé a forró vízzel, annál több koffein oldódik ki belőle.

Tehát például egy hosszú kávénak magasabb lesz a koffeintartalma, mint egy eszpresszónak.

Érdemes tudni, hogy még a koffeinmentes kávé is tartalmaz minimális mennyiségű koffeint, de ez olyan elhanyagolható, hogy a koffeinre érzékenyek is fogyaszthatják.

Mennyi koffeint ajánlott fogyasztani egy nap?

Kutatások szerint a legtöbb egészséges felnőtt számára naponta legfeljebb 400 mg koffein fogyasztása biztonságos. Mivel ez összeadódik különböző forrásokból, ezért nem szabad pusztán arra hagyatkozni a számolásnál, hogy mennyi kávét ittunk aznap.

A kávé negatív hatásai: tényleg nem árt az óvatosság?

Bár a kávé valóban egy mennyei ital, számos jótékony hatással, koffein tartalma miatt mindenképp érdemes körültekintéssel fogyasztani.

Mit okozhatnak a koffein káros hatásai?

 • Magas vérnyomás - Már akár 2-3 csésze kávé is megemelheti a vérnyomást az arra hajlamosaknál.
 • Koraszülés, magzati növekedés lassulása  - Bár a tanulmányok e tekintetben kicsit ellentmondásosak, a nőgyógyászok egyáltalán nem, vagy maximum 1-2 csészében maximálják a várandósok által elfogyasztható kávémennyiséget, csökkentve ezzel a rizikófaktorokat.
 • Gyógyszerek rosszabb felszívódása, egyéb kölcsönhatások  - A koffein számos gyógyszer felszívódását befolyásolhatja. Így például negatív hatással lehet a vaskészítményekre. Emellett módosíthatja egyes gyógyszerek hatását, ezért mindig célszerű elolvasni a betegtájékoztatót, hogy nem ellenjavallt-e a kávé vagy koffein fogyasztása.

A koffein akkor is problémát okozhat, ha teljesen egészségesek vagyunk, viszont túllépjük a napi ajánlott mennyiséget. 

Ekkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • fejfájás
 • nyugtalanság, szorongás
 • inszomnia
 • reflux
 • hasi panaszok
 • szapora szívverés
 • izomrángások 
 • kiszáradás

Szerencsére azonban ezek ritkán és extrém esetekben fordulnak elő. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy ki, mennyi koffeint tolerál és fogyaszthat teljes biztonsággal. 

De akkor sem kell lemondani a kávézás öröméről, ha szeretnénk minimalizálni a kávéfogyasztás kockázatait, ugyanis ma már remek koffeinmentes készítmények kaphatók.

Ezért imádjuk: a kávé jótékony hatásai

Most, hogy megnéztük, a kávé összetevőit és beszéltünk a koffein hatásairól, jöjjenek azok a pozitív tulajdonságok, amik miatt érdemes naponta elszürcsölgetni egy-két  isteni feketét.

Általános jótékony hatások

Növeli az éberséget

Kutatások szerint a kávé fogyasztása növeli az éberséget és a szellemi teljesítményt, még komolyabb alvásmegvonás után is. Már egy csésze koffeines kávé csökkentheti a fáradtságot és fokozhatja az energiaszintet.

Testsúlycsökkentő

A kávé hatással van a zsírraktározásra és támogatja a bélrendszer egészségét, melyek szerepet játszhatnak a  testsúlycsökkentésben.

Egy 12 tanulmányt vizsgáló áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a magasabb kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a testzsír csökkenésével, különösen a férfiak esetében.

Egy másik kutatás pedig megállapította, hogy azok, akik napi egy-két csésze kávét ittak, 17%-kal nagyobb valószínűséggel teljesítették az ajánlott fizikai aktivitási szintet, mint azok, akik napi egy csészénél kevesebbet fogyasztottak. A nagyobb mozgásmennyiség pedig  kulcsfontosságú a testsúlyszabályozásban.

Fizikai teljesítményfokozó

A kávét gyakran használják ergogénként, azaz teljesítményfokozóként azok a sportolók, akik javítani szeretnék eredményeiket és növelni energiaszintjüket.

Tanulmányok arról számoltak be, hogy a sportolás előtti kávéfogyasztás -  a kontroll csoporttal összehasonlítva - javította a sportolók állóképességét és csökkentette az érzékelt megterhelést.

Kedélyjavító és depresszióűző

Vizsgálatok rávilágítottak, hogy a  kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió alacsonyabb kockázatával. Azaz minden egyes csésze kávé, 8%-kal alacsonyabb rizikót mutatott.

Egy tanulmány arról számol be, hogy napi legalább négy csésze kávé fogyasztásakor a depresszió kockázata szignifikánsan alacsonyabb, mint napi egy fekete esetén.

A hosszabb élet titka

A kávé néhány pozitív egészségügyi hatásának köszönhetően segíthet meghosszabbítani az életet.  Vizsgálatok szerint napi 2-4 csésze kávé fogyasztása csökkenti a halálozások kockázatát, függetlenül az olyan tényezőktől, mint az életkor, a testsúly és az alkoholfogyasztás.

A kávé és bizonyos betegségek megelőzése

2-es típusú cukorbetegség

Egy 30 tanulmányt alapul vévő vizsgálat kimutatta, minden egyes napi szinten elfogyasztott csésze kávé 6%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Ez feltehetően annak köszönhető, hogy a kávé támogatja a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek működését, amelyek felelősek a vércukorszint szabályozását végző inzulintermelésért.

Ráadásul a kávé antioxidánsokban gazdag, amelyek hatással lehetnek az inzulinérzékenységre, a gyulladások csökkentésére és az anyagcserére. Ezek mindegyike szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

Szívelégtelenség

A koffeintartalmú kávé rendszeres  fogyasztása csökkentheti a szívelégtelenség hosszú távú kockázatát azoknál az embereknél, akiknek nincs alap szívbetegségük.

Parkinson-kór

Tanulmányok szerint azon férfiaknál, akik minimum napi egy csésze kávét fogyasztottak, tíz éves időtávlatban nagyjából  40−60%-kal csökkent a Parkinson-kór kialakulásának rizikója. A megelőző hatás a kávéivás mértékével arányos, azaz minden egyes elfogyasztott csészével alacsonyabb lett a kockázat. Ugyanakkor dohányzás esetén ez a tendencia nem tapasztalható.

A nőknél más a helyzet. A menopauza után hormonpótló kezelésen átesett hölgyekneknél a koffein nem segített a Parkinson-kór megelőzésében, mivel az ösztrogén hormon valószínűleg megváltoztatja a koffein hatását.

A kávéfogyasztás nem csak a Parkinson-kór prevenciójában játszik szerepet, hanem más neurodegeneratív betegségek, így az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében is.

Májgyulladás és májzsugorodás

A májzsugorodás sok esetben májgyulladás következtében alakul ki. Kutatások igazolták, hogy a  májcirrózis nyomán kialakuló májrák kockázata, valamint az ezzel összefüggébe hozható halálozások rizikója, napi egy csésze kávéval körülbelül felére csökken. A kávéivás abban az esetben is hatékonynak bizonyult, ha a májzsugort alkoholprobléma okozta.

Láthatjuk tehát, hogy a kávézás élvezete mellett számtalan pozitív egészségügyi hatással is számolhatunk. A megfelelő mennyiségű és minőségű fekete egészen új színekkel tölti meg a hétköznapokat, miközben testi és lelki harmóniánkért is sokat tehetünk.Ha szeretnél még közelebbről megismerkedni a kávézással, akkor jelentkezz a Best Barista barista tanfolyamainak egyikére, ahol tapasztalt oktatóink tanítják meg a kávékészítés fortélyait és vezetnek be a kávézás mesés világába.

képek forrása: freepik.com

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram