A legjobb eszpresszó kávéfőzők otthonra: tippek, tudnivalók

Egy finom eszpresszó nemcsak az álmos reggelek vagy a délutáni feltöltődés elengedhetetlen része, hanem valódi ízélmény is, feltéve, hogy megfelelő kávéfőzővel készül. A választék hatalmas, és elsőre nem is olyan könnyű eldönteni, melyik eszpresszó kávéfőző felel meg leginkább az igényeidnek. Útmutatónkban segítünk eligazodni a lehetőségek között!

Mi az eszpresszó kávéfőző és miért érdemes beszerezni?

Az eszpresszó kávéfőző egy olyan kávégéptípus, amely nagy nyomás alatt (általában 9 bar körül) préseli át a forró vizet a finomra őrölt kávén. Ennek köszönhetően aromás, gazdag és krémes textúrájú eszpresszót készít, amely az alapja számos más kávékülönlegességnek.

Miért szeretjük annyira az eszpresszó kávéfőzőket?

Gazdag ízvilág

Az eszpresszók intenzívebbek és karakteresebbek, mint más kávétípusok. Az elkészítés során a forró víz rövid idő alatt oldja ki a kávéból az aromákat és az olajokat, így testesebb, komplexebb ízvilágot kapunk, mint például egy filterkávé esetén.

A megfelelő extrakció révén a kávé tetején egy krémréteg (crema) képződik, amely a kávé minőségének egyik legfontosabb mutatója. Ez az illóolajokban gazdag réteg hozzájárul az eszpresszó telt, gazdag ízéhez.

Gyors elkészítés

Míg egy hagyományos kávéfőző akár több percig is főzheti a kávét, egy eszpresszó kávéfőzővel 25-30 másodperc alatt elkészítheted a tökéletes csészét. Ez különösen előnyös lehet a reggeli rohanásban vagy az irodai kávészünetekben.

A modern automata eszpresszó kávéfőzők még gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a folyamatot, hiszen egyetlen gombnyomással lefőzik a kávét.

Sokféle kávékülönlegesség elkészítésére alkalmas

Az eszpresszó az alapja számos népszerű kávéitalnak, így ha szereted a tejhabos változatokat, egy tejhabosítóval ellátott eszpresszó kávéfőzővel otthon is könnyedén elkészítheted őket.

  • Cappuccino – egy rész eszpresszó, egy rész tej, egy rész tejhab
  • Latte macchiato – több tej, kevesebb kávé, vastag tejhab
  • Flat white – két adag eszpresszó kevés tejhabbal
  • Latte – egy adag eszpresszó sok tejjel és vékony tejhabbal
A legjobb eszpresszó kávéfőző megtalálásához érdemes elolvasni a teszteket, véleményeket.

Milyen eszpresszó kávéfőző típusok léteznek?

Az eszpresszó kávéfőzők többféle kivitelben elérhetők, attól függően, hogy milyen szintű automatizáltságra és beállítási lehetőségekre van szükséged.

Automata eszpresszó kávéfőző 

Egyetlen gombnyomásra elkészíti a kávét, és gyakran beépített darálóval is rendelkezik, így mindig frissen őrölt kávéból dolgozik. Ideális választás, ha kényelmet és gyorsaságot keresel.

Karos eszpresszó kávéfőző 

A karos kávéfőző elsősorban azok számára igazi szerelem,  akik szeretik kézben tartani a kávékészítés folyamatát. Itt a kávé őrlése, tömörítése és főzése is manuálisan történik, így lehetőség van a finomhangolásra.

Eszpresszó kávéfőző tejhabosítóval 

A tejhabosítóval ellátott eszpresszó kávéfőző igazi ajándék, ha szereted a tejes, habos kávéitalokat. Gyerekjáték lesz például egy cappuccino vagy latte elkészítése és nem szükséges külön tejhabosítót vásárolni.

Kapszulás eszpresszó kávéfőző

A kapszulás eszpresszó kényelmes és gyors megoldás, ha szereted az eszpresszó ízét, és nem akarsz a kávé őrlésével és az adagolással bajlódni. A gép precízen kimért kávékapszulákat használ, amelyeket egyetlen gombnyomásra lefőz.

A Delonghi eszpresszó kávéfőzők tartoznak a legnépszerűbbek közé. Sok modelljük tejhabosítóval is rendelkezik, így egy isteni cappuccino vagy latte elkészítése sem akadály.

Kotyogós eszpresszó kávéfőző

A kotyogós kávéfőző az egyik legrégebbi és legegyszerűbb eszköz az eszpresszó jellegű kávé elkészítésére. Bár nem hoz létre olyan magas nyomást, mint a modern eszpresszó gépek, mégis intenzív, testes kávét főz. Olcsó, strapabíró és könnyen használható. 

A Szarvasi eszpresszó kávéfőzők hosszú ideje a magyar piac kedvencei, emellett a Bialetti kotyogósokkal is nagyszerű feketéket főzhetsz.

Mini eszpresszó kávéfőző

Léteznek kifejezetten kis méretű eszpresszó kávéfőzők is, amelyek praktikusak, ha kevés a hely a konyhában, és utazások során is jól jöhetnek, ha szereted élvezni a jól megszokott ízeket.

Kávéfőző eszpresszóhoz rengetegféle kivitelben kapható.

Melyik a legjobb eszpresszó kávéfőző?

A legjobb eszpresszó kávéfőző kiválasztásakor érdemes átgondolnod, hogy milyen szempontok fontosak számodra. 

  • Ha a gyorsaság és a kényelem a fő szempont, akkor egy automata vagy kapszulás gép lehet a legjobb választás. 
  • Ha szereted irányítani a kávékészítés minden lépését, és fontos számodra a barista élmény, akkor egy karos vagy manuális eszpresszó kávéfőző jobb döntés lehet. 
  • Gondolj arra is, hogy milyen gyakran használnád a gépet, és milyen egyéb funkciókra van szükséged, például tejhabosításra vagy beépített darálóra.

Az eszpresszó kávéfőző tesztek hasznosak lehetnek a döntésben

Mielőtt választasz, érdemes elolvasnod különböző teszteket és vásárlói véleményeket. Ezek segítenek megismerni a különböző modellek előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy melyik készülék nyújtja a legjobb ár-érték arányt.  

A tesztekből kiderülhet, hogy egy adott gép mennyire megbízható, milyen a kávé minősége, és mennyire könnyű tisztítani és karbantartani.

Így készíts tökéletes feketét eszpresszó kávéfőzővel!

Egy igazán jó eszpresszó elkészítése nem csupán a kávéfőzőn múlik – számos apró részlet befolyásolja a végeredményt. Ha szeretnéd kihozni a legtöbbet a kávédból, érdemes ezekre figyelned!

1. Használj frissen őrölt kávét!

Az eszpresszó ízének egyik legfontosabb tényezője a kávé frissessége. Ha lehetőséged van rá, használj frissen őrölt szemes kávét, mert az előre őrölt kávé gyorsan veszít az aromájából. Egy jó minőségű kávédarálóval biztosíthatod, hogy mindig a megfelelő állagú kávét használd. De ha eleve darálós kávéfőzőt veszel, még egyszerűbb dolgod lesz!

2. Figyelj az őrlési finomságra

A kávé őrlési finomsága nagyban befolyásolja az eszpresszó minőségét. 

  • Túl durva őrlés esetén a kávé túl gyorsan lefő, és vizes, gyenge lesz. 
  • Túl finom őrlésnél a víz nehezen halad át a kávén, így az eszpresszó keserűvé válhat. 

Az ideális őrlemény finomsága a porcukor és a só közötti állaghoz hasonlítható.

3. A megfelelő adagolás és tömörítés

  • Egy adag eszpresszóhoz 7-9 gramm kávét, míg dupla eszpresszóhoz 14-18 gramm szükséges. 
  • Fontos, hogy a kávét egyenletesen tömörítsd a szűrőtartóba (portafilter), hogy a víz egyenletesen áramoljon át rajta. 
  • A túl laza tömörítés híg kávét eredményez, míg a túl erős tömörítés miatt a víz nehezen szivárog át, ami kesernyés ízt adhat.

4. Ellenőrizd a víz hőmérsékletét és minőségét!

A víz minősége legalább annyira fontos, mint a kávé. 

  • Tiszta, szűrt vizet használj, mert a csapvízben lévő klór és ásványi anyagok befolyásolhatják az ízt! 
  • Az ideális hőmérséklet 90-95°C között van – ha túl forró a víz, a kávé megéghet és keserű lesz, ha túl hideg, akkor az eszpresszó gyenge és savas ízű lehet.

5. Figyelj a főzési időre!

Az eszpresszó optimális lefőzési ideje 25-30 másodperc. Ha ennél rövidebb ideig tart, az azt jelentheti, hogy a kávé túl durva őrlésű vagy nem tömörítetted eléggé. Ha pedig túl hosszú ideig folyik le, akkor valószínűleg túl finomra őrölted vagy túlságosan tömörítetted a kávét.

6. Tisztítsd rendszeresen a kávéfőzőt!

A kávéfőző rendszeres karbantartása elengedhetetlen a jó ízű kávé érdekében. Tisztítsd meg a szűrőtartót, a gőzölőt és a víztartályt minden használat után, és időről-időre fontos a vízkő eltávolítása is, hogy a gép hosszú távon is megfelelően működjön.

7. Kísérletezz és találd meg a saját ízlésednek megfelelő beállítást!

Minden kávéfajta más és más, így érdemes próbálkozni különböző pörkölési fokozatokkal, őrlési finomságokkal és extrakciós időkkel. Ne félj kísérletezni, hogy megtaláld azt a kombinációt, amely a leginkább megfelel az ízlésednek!

Ha szeretnéd elsajátítani az eszpresszó kávéfőzők profi használatát, és mélyebben elmerülnél a kávékészítés rejtelmeiben, akkor gyere el hozzánk barista tanfolyamaink egyikére! Budapesten és számos vidéki nagyvárosban megtalálsz bennünket, saját, modern berendezésű tantermekben, profi baristáktól tanulhatsz! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram