Mi is az eszpresszó? - 5. rész: A hőfok

Ebben a cikksorozatban azt szeretnénk bemutatni nektek lépésről-lépésre, hogy hogyan is szerezhet egy kezdő barista eszpresszó állítási rutint, vagy egy lelkes otthon kísérletező, miként vághat bele célirányosan a kávékészítésbe.

Ha szeretnél egy gyors áttekintést az espresso-ról, olvasd el az Espresso, a világhódító: mi a tökéletes presszó kávé titka? című cikkünket. A cikksorozat előző részeit itt olvashatod el: 

Az eszpresszó főzési hőfoka

Akiket érdekel a kávé, azok sok irányból találkoznak a megfelelő hőfok kulcskérdésével. Ilyenkor nemcsak arról beszélünk, hogy hány fokos vízzel készítünk el italokat, hanem arról is, hogy a gép amit alkalmazunk, mennyire stabil. Meg tudja tartani a beállított hőfokot? A mai cikkünkben azonban nem gépekre szeretnénk javaslatokat tenni, hanem az espresso főzési hőfokáról és annak hatásairól beszélni. 

Miért fontos a hőfok?

A hőfok befolyásolja a kávé ízét! Tekintve, hogy ez már az ötödik olvasnivaló a témában, gondoljuk, hogy nem lepődtetek meg. De hogyan és milyen irányba történik ez? Ha csak az egyszerű részét nézzük: minél magasabb hőfokkal dolgozol, annál magasabb a kioldás, azaz az extrakció. 

Egy-két kóstolás után, nem biztos, hogy érdemes azonnal hőfokot váltani, amíg nem kapjuk stabilan ugyanazt az eredményt, (espresso formájában), addig csak félrevezető lehet. A hőfokállítás bár jelentős, de mégis inkább csak egy finomhangolás, a cseresznye a hab tetején. Például: Ha egy bántó, kellemetlen savasság van az italban, bárhogy is változtattuk meg a bemenő adagot, a receptet, vagy az arányokat, ez lehet egy megoldás. Ilyenkor, ha megemeljük a hőfokot, azzal az extrakción is javítunk, az ital pedig ki fog tisztulni. Ha pedig egy erősen keserű íz kerül elő minden csészében, akkor érdemes lejjebb venni.

A modern profi presszógépeken már digitálisan állítható a hőfok

Hőfok és pörkölés

  • Az erősen sötét pörkölésű kávékat legtöbbször 85-90 °C között szokták készíteni. Az amúgy is erősen “feldolgozott” szemeknek már nincs szüksége ennél melegebb vízre, hiszen csak kioldanánk belőlük olyan ízeket, amit nem is szeretnénk viszont érezni. 
  • A közép pörkölésű kávékat valahol 89-92 °C között fogjuk lehúzni. 
  • A világos pörkölésű társaik pedig 90-95 °C között bárhol elkészülhetnek

Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, de jó támpontként szolgálhatnak. 

Hogyan érdemes még változtatni a hőfokon? 

  • Ha csökkentünk a hőfokon, a savasság erőteljesebb lesz, ha emelünk, akkor pedig lágyabb. 
  • Ha esetleg underdeveloped, azaz “alulpörkölt” kávéval dolgozunk, a magasabb hőfok segíteni fogja a kioldást, de ha overdeveloped, azaz túl sötét kávé kerül a kezünkbe, az alacsonyabbal ennek az ellenkezőjét érhetjük el. 
  • A lefolyáson is változtathatunk így: a magasabbal gyorsítjuk, míg az alacsonyabbal lassítjuk azt. 

Azok az italok, amelyek alacsonyabb hőfokon készültek, nem olyan testesek édesek és keserűek, de savasabbak. A magasabb hőfokon elkészült espresso testes, édes, kerülhet bele keserűség és közepesen savasak, olykor púderes szájérzet marad utánuk.

E között a kettő között keressük az arany középutat: egy espresso legyen balanszos! Legyen édes, de savas, legyen teste! 

Ha változtatunk a hőfokon, azt érezni fogjunk. Minden gépnek más az érzékenysége, de 0,5-1 Celsius növelése vagy csökkentése után biztosan más ital köszön vissza a csészénkből. 

Következő és egyben utolsó cikkünkben megbeszéljük azt a 10 lépést, ami a tökéletes eszpresszó elkészítéséhez követned kell. Olvass tovább! 

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram