Nyári kedvencek: Jeges kávé, vagy Kávélimonádé?

Itt van a nyár, hetek óta kánikula, és mindig csak arról beszélünk, hogy milyen jó ilyenkor meginni egy jó hideg sört vagy egy finom jeges kávé. Igen, ezek valóban sokat segítenek felüdülni a melegben, de vajon mi van akkor, ha nem alkoholt szeretnénk fogyasztani, és imádjuk a kávét? A kávét sokféle formában, de általában véve melegen isszuk. Ebben a hőségben nem tanácsos túl sok meleg kávét inni, azonban aki nem adja fel ilyenkor sem ezt a függőségét, azoknak van egy-két szuper javaslatunk, hogy mit válasszanak.

Aki tökéletesen szeretné elsajátítani a kávékészítés mesterségét, annak nem árt egy barista tanfolyam, hiszen nem elég összedobni valamilyen kávét, - mert rájössz, hogy ja, ez nem ugyanolyan, mint amit legtóbb egy kávézóban kaptál - meg kell tanulni, mitől jó és hogyan készül az igazi Espresso, hogy kávéházi minőségben tudd otthon is elkészíteni azt, amit a legjobban szeretsz. És ha nemcsak hobbi szinten érdekel a kávé, akkor a legjobb választás, mert a barista tanfolyamon az összes kávétípust megismered, és saját ízlésed szerint, az alapokat ismerve ezután akár Te is kitalálhatod és bevezetheted majd a köztudatba a saját kávés italodat.

Most pedig hasonlítsuk össze a klasszikus italt a legújabbal!

JEGES KÁVÉ

A jeges kávé az egyik legismertebb nyári kávés ital. Többféle módon elkészíthető, többféleképpen ízesíthető, csak a képzelet szabhat határt.

A legáltalánosabb recept hozzávalói, 2,5 decis latte-s, vagy Grog-os pohár, dupla (50ml) friss espresso, jég, hideg tej.

Az elkészítés menete is igen egyszerű, bárki meg tudja csinálni. A pohárba először beletesszük a jeget, majd felöntjük a tejjel, és ezután öntjük a tetejére a friss espressot. Egy tipp, ha gyakorlott barista vagy, egy kis tejkrém a tetején sokat dobhat rajta.

Többek kedvence a fagyival készült jeges kávé, a hozzávalók ugyanazok, mint az általános receptnél. Az elkészítésnél azonban figyeljünk a sorrendre, elsőként a fagyi kerüljön a pohárba, amire rátesszük a jeget, így a jég lenn tartja a fagyit, ezután jöhet a hideg tej, rá a dupla eszpresszó, és végül ügyesebbeknél szintén a tejkrém a tetejére.

És még egy változat jeges kávéra, a Cold Brew. Világos pörkölésű kávéból, az átlagnál durvább őrleménnyel készül, nagyon különleges az elkészítése, 12-24 órán keresztül jéghideg vízzel csepegtetik vagy áztatják a kávét.

Miért is? Így jobban kioldódnak belőle az íz – és illat aromák. Whiskys pohárban, jégre töltve szervírozzuk.  

Nagyon megtévesztő lehet, mert tényleg whisky kinézetre fog hajazni, színre, és külsőre is. Figyeljünk oda, hogy soha ne adjunk hozzá tejet, mert a világos pörkölésű kávé miatt az íze kellemetlen keserű és savanyú utóízt okozhat!

Éééés, most jön az, amit mi meleg szívvel, de jéghidegen ajánlunk minden jeges kávé kedvelőnek! 

A KÁVÉLIMONÁDÉ

A Bestbarista iskola egyik egyedi képzése, a Mester barista oktatás, amelyet kizárólag az iskola tanulói számára, oktatóink segítségével fejlesztettünk és népszerűsítjük töretlenül, immáron 3 éve. Ez egy baristák számára kialakított továbbképzés, amely olyan területek alapjaival ismerteti meg a baristákat, amelyen szorosan kapcsolódnak hozzá. Ezek a latte art, különböző filterkávé készítési módok, és a speciális kávés italok.

Mik azok a speciális kávés italok?

Nemcsak a mindenki számára ismert jeges kávéról, vagy pl. ír kávéról és Espresso Martiniről beszélnék, hanem pl. a kávélimonádéról, ami valóban egy újdonság és sokak kedvence lett az utóbbi időben. Némelyik barista verseny egyik része egy kreatív kávéital elkészítése is, amelynek természetesen alkoholmentesnek kell lennie. Miért is mesélem el mindezt?

Mert a mester barista oktatás egyik kedvence a Hallgatók között ez az ital, mert saját maguk is rengeteg ötletet tudnak bele vinni. Ebben a szakirányú képzésben tényleg teljesen ki tudnak bontakozni.

A kávélimonádét jobban fogod szeretni, mint a jeges kávét, sokkal érdekesebb, izgalmasabb és trendibb bármelyik ismert hideg kávés italnál. Igen a limonádé az, amire gondolsz, citrom, narancs, de sok más citrus féle is felhasználható hozzá és a kávé. Most azt gondolod, hogy ezek az ízek így elméletben nem passzolnak össze. De próbáld ki, és meglátod, jeges kávé helyett, ez lesz az új nyári kedvenced!

Hozzávalók: 1 adag - vagy dupla adag espresso, esetleg lungoval is próbáljátok ki, jég, friss citrom, narancs, lime, esetleg gyümölcspüré, és édesítésnek szirup. A kávé jól harmonizál a bogyós gyümölcsökkel és a trópusi gyümölcsökkel, érdemes ezért kipróbálni különböző ízesítéseket, saját ízlés szerint.

Elkészítése sem bonyolult, egy nagyobb pohárban összepréseljük a cikkekre vágott friss citromot, narancsot, lime-ot, hozzáadjuk a gyümölcspürét/cukorszirupot, (tetszés szerint, van aki a kevésbé édeset, van aki az édeset szereti) tegyük tele a poharat jéggel, ha van rá lehetőség, akkor tört jeget használjunk, rátöltjük a kávét és végül szódával, vagy ásványvízzel, vagy akár különböző gyümölcslével feltöltjük a poharat. Ínyencek tonic-kal is felönthetik, tökéletes, egyedi ízkompozíciót kapunk.

Díszítésnek ajánljuk a mentalevelet, mert a menta kellemes illatot és frisséget ad majd az italunknak.

Ugye milyen egyszerű? És isteni, próbáld ki bátran! Ha nem megy, megtanítunk a Mester barista képzésen, ahol még további fortélyokat és hideg kávé különlegességeket próbálhatsz ki!

A Best-Mixer Iskolahálózat tagja

BestBarista 2021 - Minden jog fentartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram