Milyen elhelyezkedési esélyeik vannak a baristáknak?

A vendéglátás területe mindig is jó munkalehetőséget biztosított, és biztosít ma is, legyen szó pincérekről, vagy bármixerekről. De mi a helyzet a baristákkal? Kik azok a baristák? Hol voltak eddig? És miért olyan jó ma baristának lenni?

A barista szakma manapság igen széles körben elterjedt és egyre inkább jó munkalehetőséget biztosító szakmai ágazat lett a vendéglátáson belül. A barista a „kávétudomány nagymestere”. Nemcsak annyit tesz, hogy professzionális szinten elkészíti az espresso-dat, hanem tökéletesen ért a kávégépek és ami ennél is fontosabb az őrlők beállításhoz is. Tud mindet a kávéról, amit iszol, a szüreteléstől kezdve a pörkölésen át, addig a pillanatig amíg valamilyen formában a csészédbe kerül a fantasztikus ital. Sőt ennél is tovább megyek, a szintén nagyon divatos latte art technikákat is ismeri, ezáltal kaphatunk szemet gyönyörködtető művészi alkotásokat is kedvenc baristánktól.

Az utóbbi néhány évben kezdett fellendülni ez az igazán különleges, rengeteg szépséget és izgalmas apró részletet magában rejtő, trendi szakma. Kávéházak mindig is voltak, csak korábban nem volt ennyi lehetőség ezen a téren, és nem is annyira baristák, sokkal inkább a pultosok készítették el a kávékat, kávés italokat a vendégeknek.

Ma már rengeteg, csak és kizárólag kávézót találunk lépten-nyomon, és bizony el kell ismernünk, hogy ez valóban egy teljesen különálló szakmai ág lett. Különleges hozzáértést igényel, és nagy tudással rendelkező szakemberek kellenek hozzá, csak úgy tudják felvenni egymással a versenyt. És témánál is vagyunk. Hol tudsz elhelyezkedni baristaként, és mit kell tudnod ahhoz, hogy profi váljon belőled, mennyit kereshetsz itthon vagy akár külföldön.

Ahhoz profi barista szakember váljon belőled, természetesen az az első lépés, hogy megtanuld az alapokat. Már dolgoztál, vagy dolgozol kávézóban, és úgy gondolod, hogy egy tanfolyam elvégzése, már abszolút felesleges számodra? Ez egyáltalán nem így van! Egy barista tanfolyamon, egy jól felszerelt oktatási helyszínen, több különböző géppel és technikával megismerkedsz, ellenben egy munkahelyen lekorlátozódik a tudásod csak arra ami ott van, amire ott „betanítottak”.

Ne elégedj meg ezzel, egy jó barista arra törekszik, hogy minél szélesebb körű ismerettel rendelkezzen, többféle kávétípust és eszközt, és gépen megismerjen. A barista tanfolyam után többféle továbbképzés közül is válogathatsz, és ezek sem haszontalan dolgok! A latte art egy olyan művészi része a barista szakmának, ami abban segít, hogy minél szebb és kívánatosabb legyenek a kávés italok.

Megtanulod a szabad öntést, a toppingot, a designer latte technikákat és ez már egy nagyon jó irány, hogy szuper barista legyél. Az alternatív kávékészítési ismeretek már tényleg azoknak a megszállott baristáknak ajánlom, akik az előzőeken már túl vannak és olyan ínyencségekkel is szeretnének foglalkozni, ami azért csábítja el majd a vendéget, mert a saját ízlésének megfelelő egyedi kávéval kápráztatod el. Szóval hidd el, tanulni sosem késő, hiszen minél többet tudsz és minél tapasztaltabb vagy, annál jobb kereseti lehetőségekre számíthatsz! Nézzük csak:

Magyarország: 200.000-400.000 Ft

Németország: 450.000-650.000 Ft

Anglia: 500.000-700.000 Ft

Olaszország: 250.000-450.000 Ft

USA: 500.000-800.000 Ft

A fent említett adatok tájékoztató jellegűek ugyan, de azt biztosan állíthatjuk, hogy semmiképpen nem jársz rosszul ezzel a szakmával. Ne felejtsd el, „az élet a kávé után kezdődik” alapon, mindig is szükség lesz rád, vagyis egy jó baristára a világ bármelyik részén.

 

barista-kepzes-1560493223.jpg

 

Nem vagy még barista? Itt a lehetőség, a Bestmixer-Bestbarista iskolában a mai piaci igényeket leginkább kielégítő felkészítést kaphatsz, kávéházi körülmények között. Az alap barista tanfolyam összesen 6 alkalom, teljes egészében gyakorlati oktatás, ahol az összes kávé típust megtanulod elkészíteni. Aztán jöhetnek a továbbképzések, hiszen itt már nincs megállás!

Ha egyszer ráérzel az ízére, mindent tudni akarsz majd! J Választhatsz Mester barista, Latte art, Alternatív kávékészítés, sőt Coffee-shop manager képzést is, ha esetleg saját üzlet megnyitásán töröd a fejed.

 

« vissza a hírekhez