Egy vicces Gin Tonic sztori

- Helló! Egy gin tonic lesz!

- Jó napot kívánok! Nem lesz, hanem kérek szépen.

- Akkor kérek szépen egy gin-tonikot...

- Milyen ginből óhajtja az úr? Tudnám ajánlani ezt a rendkívül különleges Star of Bombay-t, mely egy leheletnyi bergamot ízt kölcsönöz az italának. Vagy itt van egy tízféle fűszer- és gyógynövényt tartalmazó Sipsmith, ha a hagyományosabb ízeket kedveli. Amennyiben már unja a tradicionális gin-fűszereket, félreraktam magának egy palack Copperhead the Gibbson editiont, melybe Marian Beke, a bártender-legenda, saját kezűleg teszi bele az olyan nem mindennapi összetevőket, mint a kapor vagy a babérlevél. A tökéletes ízélmény érdekében még kedvenc italából, egy nyolc éves geneverből is belecsempész egy keveset. Nos, uram, melyiket választja?

- Sima gin nincs?

- Na de kérem, nálunk az összes gin sima és selymes érzetet kelt. Már véget ért a szesztilalom, nincsenek többé fürdőkádban, rosszminőségű szeszből kikevert, borókabogyó-levet, glicerint, metanolt és izopropanolt tartalmazó bathtub ginek.

- Úgy értettem jó lesz a legolcsóbb, amilyük van! Higgye el, kár belém más.

- A legolcsóbb ginünk jelenleg a mákot és lótusz levelet is rejtő Bulldog. Utoljára 2011-ben volt divatos. Azóta már nem sokan kérik, de ahogy gondolja a kedves vendég. Milyen tonikkal kívánja elfogyasztani? Tudnám ajánlani a...

- Nehogy megint elkezdje! Kezdek kiszáradni! Sima, egyszerű, mezei, tonik ízű tonikot kívánok elfogyasztani, de gyorsan, oké?!

- Ne aggódjon, uram! Az előbbi választásából bátorkodtam következtetéseket levonni ízlésére. Engedelmével, ezzel a Fever Tree Indian Tonic-kal egészíteném ki a Nagy Britannia leghosszabb ideje üzemelő ginlepárlójában, a G&J-ben készült ginjét. Szabad megkérdeznem, óhajt-e extra kiegészítőket, úgy mint kaffir lime, kumkvat, yuzu, friss bazsalikom, csipkebogyó, borókabogyó, koriander, vaníliarúd, zsálya, levendula, esetleg egy kis szarvasgombával ízesített sous-vide rebarbara?

- Tudja, mit? A ginből mérjen duplát, a salátáit meg tartsa meg magának. És könyörögve kérem, ne tegyen fel több kérdést, csak adja ide végre az alkoholomat!

- Értettem. Amíg elkészítem az italát, elmesélem Önnek, micsoda szövevényes utat járt be a gin-tonik a kínafától a bárpultig. Mint az már az Ön figyelmét is bizonyára megragadta, sok tonikos üveg címkéjén olvasható az indian tonic felirat. Ez a tonik feltalálási helyére, Indiára utal. Az 1700-as években hatalmas probléma volt a szubkontinensen állomásozó brit katonák körében a malária. A szúnyogok szúró-szívó szájszervén keresztül paraziták jutnak az emberi véráramba, amelyek elkezdik bontani a hemoglobint, ami a sejtek oxigénellátásáért felel. A természetes kinin legnagyobb mennyiségben egy Indiában és Afrikában őshonos fafajtában, a kínafa kérgében található meg. George Cleghorn, egy skót orvos jött rá arra, hogy a kínafából kinyert anyag képes gyógyítani a maláriát, ugyanis a kinin blokkolja a paraziták hemoglobin-lebontó képességét. A kinin vízben feloldva rendkívül keserű. A keserűséget édességgel ellensúlyozva hozták létre a ma már világszerte népszerű üdítőitalt, a tonikot. Az olcsó tonikok gyakran mesterséges kinint tartalmaznak, ami egy aszpirinesen keserű utóízt eredményez. Viszont a prémium minőségű tonikok, amelyet például Ön is fogyasztani fog, csak természetes összetevőkből készülnek. A Fever Tree a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó vörös kínafát, valamint mexikói keserűnarancsot is használ. Ez a két íz lesz felelős azért az emlékezetes és tökéletesen kiegyensúlyozott ízrobbanásért, amit hamarosan a nyelvén fog érezni, és amelyet tizenkét különféle gin-összetevő fog áhítatosan lekísérni a kedves torkán. Pont úgy, ahogy a vonósok játékát kísérik a rézfúvósok egy szimfonikus zenekarban. El is készült közben a koktélja. Bátorkodtam ebben a 19. századi ólomkristály burgundis pohárban megalkotni Önnek.

- Na végre valahára! Mennyi lesz?

- 9.480,-. De az élmény megfizethetetlen, uram.

- Hát nem vagyok egy nagy bárszakértő, de azt hiszem, nem ez volt a leggyorsabban elkészült ital valaha, tekintve, hogy tizenkét perce ülök a pultnál, ebből három perc csak a kanalas csurgatós részre ment el. Megkérdezhetem, hogy mivel mérte ki nekem a dupla adagot, mert elég gyengének érzem.

- Természetesen. Ezt a vörösréz jiggert egyenesen Japánból hozattam huszonötezer forintért. Ha teletöltöm, öt centilitert mérek vele. De biztosíthatom, uram, hogy nagyjából jól mértem vele.

- Na az majd kiderül. Amúgy egész finom lett. De ha már így összebarátkoztunk, én is ajánlanék valamit Önnek. Tekintse meg, kérem, ezt a délnyugat-afrikai szűz zebra bőréből készült tokot, amelyben egy polietilénbe bújtatott papírdarab ficeg, amin a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kifejezés olvasható. Ha már itt tartunk, szeretném megvizsgálni azt a japán izét, le merem fogadni, hogy nem gyártanak arrafelé a Magyar Állam által hitelesített mérőeszközt. Tartunk egy laza ellenőrzést, rendben? Kérem, készítse elő az üzemeltetési és személyi okmányokat, számlákat és HACCP dokumentumokat. Szüksége lesz rá, már úton vannak a kollegáim a NAV-tól és a nébih-től.

- Értem... Egy pillanat türelmét kérem – mondta a csapos, kirohant a bejárati ajtón, és az ellenőr –munkavállalói papírok hiányában– soha többé nem látta.

 

Mixer tanfolyam indul Budapesten és a megyeszékhelyeken, most akciósan 75 000 Ft-ért! 

« vissza a hírekhez