Barista tanfolyamból, életre szóló hivatás - INTERJÚ

Hogyan döntötted el hogy barista leszel? Mik voltak az első lépések?

Nekem ez a szakma elég váratlanul jött. Szüleimtől kaptam karácsonyi ajándéknak a barista tanfolyamot, mert úgy gondolták, hogy kell valami az életembe, ami legalább annyira le tud kötni, mint a sport. Anyukám sok-sok iskolát végig járva végül a legrokonszenvesebbet választotta ki. Ez a ✅ BestMixer iskola ✅ volt Budapesten.

A képzéstől nagyon tartottam, mert sosem ittam még kávét, kávégépet is csak messziről láttam. Félve mentem be az első órára, de az oktatóm mindent teljesen az alapoktól elmagyarázott, így egy stabil alaptudást sikerült szereznem a tanfolyam elvégzésével. A barista tanfolyam mellé kaptam egy latte art tréninget is. Itt még nem is sejtettem, hogy ez az egy alkalom gyökerestől megváltoztatja majd az életemet.

Mihez kezdtél a vizsga után?

A vizsga után azonnal beiratkoztam a latte art tanfolyamra! Sok barista csoporttársam továbbjött a latte artra is, nagyon jó buli volt! Azt éreztem, hogy ez az a terület, amivel igazán el lehet varázsolni az embereket a mindennapokban. Aztán rövid időn belül rá kellett jönnöm, hogy ez legalább nyolcszor nehezebb, mint ahogy a videókban látszik.

A BestMixer után Firenzében is elvégeztem egy képzést az Espresso Academy-n. A kávés szakmának több ágazata van (barista, latte art, filter, brewer, cupping), de hamar rájöttem, hogy a barista és a latte art a saját vizem, ebben kezdtem el a leghamarabb otthon érezni magam.

Hol dolgoztál, milyen pozícióban?

Első munkahelyem az Akadémia Italia volt, ez egy olasz étterem, ahol pultvezetői pozícióban voltam. Nagyon jó emlékek fűznek ehhez a helyhez. Sok barátot szereztem, a rengeteg munka mindemellett feledésbe is merült így utólag visszagondolva. Majd a Kaffeine Espresso bárban először baristaként, és később üzletvezetőként is.

Mindeközben az a megtiszteltetés ért, hogy oktatóként térhetek vissza az alma materbe, ahol minden elkezdődött.  Ez elsőre egy feneketlen tónak tűnt számomra. Brutális bizonyítási vágy volt bennem, hogy tanítványból jó oktató lehessek! Nagyon nagy falat volt a másik oldalon állni, és a kíváncsi tanítványok minden kérdésére válaszolni.

Ismersz híres, világbajnok baristákat? Volt-e alkalmad együtt dolgozni, vagy esetleg versenyezni velük?

Igen. 2017-ben voltam az első világbajnokságon, ami Budapesten került megrendezésre. Itt jelen lehettem az előkészületeknél, és közelről nézhettem végig az egész verseny folyamatát. Itt döntöttem el, hogy egyszer én is szeretném képviselni Magyarországot egy világversenyen. Hatalmas élmény lehet! Minden világbajnokságon van lehetőség beszélgetni a világbajnokokkal. Van, akit már egész jól ismerek személyesen.

Matteo Beluffi-val, aki a 2017-es latte art világbajnokság 6. helyezettje és 2017 olasz latte art bajnoka, dolgoztam már együtt, és voltam nála képzésen is Olaszországban. Az ő egyik mondása, hogy a „Bajnokok soha nem pihennek.” Ezt a szemléletmódot próbálom én is megvalósítani a kis életemben.

Sajnos nem versenyeztem még világbajnokokkal, de nagyon nagy álmom, hogy a példaképeim a riválisaimmá váljanak! Amikor 2018-ban Milánóban voltam, találkozhattam a 2017-es világbajnokkal, Arnon Thitiprasert-tel. Előtte és egy seregnyi néző előtt önthettem egy mintát. Annyira remegett a kezem, hogy azt hittem, összeesek. A színpadon megkérdezte, honnan jöttem. Mondtam, hogy Budapestről. Nagyon megörült, mert ő pont Budapesten lett világbajnok, és azt mondta, emlékezni fog rám, hisz bátran öntöttem, mikor élőben közvetítettek a tévében. Már ez is nagy elismerés volt számomra Tőle.

Milyen volt az első versenyed? Hány versenyen vettél részt eddig, hol és milyen eredménnyel?

Húú... Első versenyem a Balatoni Barista Bajnokság volt. Remegő lábbal indultam el, sokan támogattak, és nagyon-nagyon jó volt. Úgy éreztem, az esélytelenek nyugalmával indulok neki a versenynek. A 4 espresso, 4 cappuccino, 4 kreatív ital elkészítése már csak jutalomjáték volt az idővel való verseny, illetve saját magam leküzdése mellett. Nem hittem el, amikor kreatív italomat a 2017-es év kávés italának választották! Három különdíjjal tértem haza, örök élmény marad!

Versenyeredményeim:

  • 2017. Balatoni Barista Bajnokság év itala +3 különdíj
  • 2018. Balatoni Barista Bajnokság 2. hely
  • 2018. Budapest, Latte Art (Major) 4. hely
  • 2019. Országos Latte Art verseny 4. hely
  • 2019. Montenegro, Barista Európa bajnokság 1. hely
  • 2019. Róma, latte art verseny 4. hely

Szerinted szükséges egy barista tanfolyam ahhoz, hogy elindulj ebben a szakmában, és magasabb szintre lépj, vagy elég csak valahol elkezdeni dolgozni, és ott beletanulni a szakmába?

Sokaktól hallom, hogy a barista feladatát szinte bárki el tudja látni egy kétnapos gyorstalpaló után, mivel csak gombokat nyomogatni és mosolyogni kell. Viszont a látszat ellenére ez nem ilyen egyszerű. Például nem árt tudni, hogy ha egy kávé túl savas, akkor hogyan kell állítani az őrlőn, a kávégép kazánhőmérsékletén, a víz magnézium- és kalciumtartalmán, hogy végül egy kiegyensúlyozott, tökéletes espresso-t kapjunk. Szóval szerintem ezeket nem tudhatja bárki.

Nem mondom, hogy egy kávézóban betanulva lehetetlen jó szakemberré válni, de ez nagymértékben függ a szerencsétől, attól, hogy milyen helyre kerülsz kezdőként. Viszont ha egy jó barista tanfolyamon, tapasztalt oktatótól tanulsz, biztosra veheted, hogy tökéletes alapokkal fogsz rendelkezni, amikor megméretteted magad a munkaerőpiacon – és természetesen én Magyarországon az egyik legjobbnak a BestMixert tartom, hiszen nem szeretném elveszteni az állásomat. <hangosan felnevet>

Komolyra fordítva a szót, ha ezeket a szakmai nüanszokat valaki nem sajátítja el a kezdetekkor, nagyon gyakran rossz szokásokat alakít ki. Ezeket a beidegződéseket aztán rendkívül nehéz megváltoztatni, ezért azt gondolom, hogy erősen ajánlott a szakma alapjait hiteles forrásból elsajátítani. Tapasztalatom szerint az „Azért csinálom így, mert a kollégám is így mutatta, és ő nagyon jó kávékat tud ám főzni.” típusú baristák nem szokták a szakma csúcsát képviselni. Tehát kell egy betonbiztos alap, és erre lehet felépíteni mindazt, amit szeretnénk megvalósítani. Nálunk, a suliban mindenre kitér az oktatás, értem ezt úgy, ha bárhova elmész baristaként dolgozni, tudni fogsz mindent, pedig korántsem biztos, hogy ugyanolyan gépekkel fogsz találkozni. Az eszközöket (kávégépek, őrlők, tamperek, kiegészítők) pedig folyamatosan korszerűsítjük, jelenleg is az ország legprofibb gépparkjával rendelkezik az iskola mert csak így lehet lépést tartani kávétrendekkel.

Van olyan kávégépünk, ami a legújabb csúcstechnológia a világban és jelenleg 1db van az országban, az is a Bestmixer iskolában. Mert hisszük hogy csak így érdemes barista tanfolyamot szervezni.

Számít a technológia?

Elavult technológiával nehéz a mai trendeket követni.
A technológia ezen a téren is bizony rohamosan fejlődik, évente jönnek ki még nagyobb teljesítményű, még precízebb, még több műszert tartalmazó csilli-villi gépek. Talán ezt tartom ebben az egészben a legizgalmasabbnak, ami öt-hat éve még világújdonság volt, az ma már elterjedt, és valószínűleg ez a jövőben is így fog folytatódni. Ez az a szakma, amiben mindig tanul újat az ember! Viszonylag sok tapasztalattal a hátam mögött én magam is szívesen megyek el új tanfolyamokra, mert úgy gondolom, hogy ez a pár év, amit „kávézással” töltöttem, a szakmai önmegvalósításomnak csupán a kezdete. Most azt érzem, hogy a kávé kimeríthetetlen világában, életem végéig szenvedéllyel tudnék alkotni.

Mitől lesz valakiből nagyon jó barista?

Ha vannak céljai, és képes önmagát folyamatosan motiválni. Sokszor látom, hogy a kezdeti lelkesedést felváltja a mindennapokban való elcsüggedés. Nagyon nehéz valamit éveken keresztül naponta végezni úgy, hogy ne tűnjön el az a bizonyos kezdeti varázs.
Sok barista jelölttel az a gond, hogy csak egy munkát szeretnének. Nem tudatosítják magukban, hogy ami kitölti az életük egyharmadát, az nem lehet „csak” egy munka. Abba bele kell adni mindent!

Rengeteget kell dolgozni, gyakorolni, olvasni, képzésekre járni és szakemberekkel beszélgetni. Minden kezdet nehéz, de olyan ez, mint a sport, az a sok-sok óra gyakorlás meg fogja hozni a gyümölcsét.

Gyere és tanulj tökéletesen felszerelt körülmények között a barista tanfolyamunkon! Jelentkezz most AKCIÓS áron a tanfolyamra!

« vissza a hírekhez